Élénkülőben az ingatlanpiac

2023. július 14., 17:09 , 1167. szám

A háború kitörése után az ukrajnai ingatlanpiac gyakorlatilag befagyott. A TSZN azonban Julija Dumbrovszka ingatlanszakértőre hivatkozva arról ír, hogy ma már megfigyelhető egy bizonyos fokú élénkülés a piacon. Véleménye szerint az ukránok úgy döntöttek, hogy nem „ülnek a pénzükön”, hanem lakást vásárolnak.

Hogy kik vásárolnak lakást háború idején? Dumbrovszka közéjük sorolja az eOtthon („єОселя”) állami jelzáloghitel-program résztvevőit. A program keretében 20%-os kezdőrészlet mellett, 3%-os kamatra vásárolhatunk lakáscélú ingatlant. Vagyis 10–20 ezer dollár önrésszel tehetünk szert 50–100 ezer dollár értékű ingatlanra.

A vásárlók között említi a szakértő a háborúban elesett katonák családjait. A hozzátartozók gyakran fektetik ingatlanba a kapott segélyt.

Dumbrovszka szerint míg korábban az IT-szektorban dolgozók fektettek aktívan egyszobás lakásokba, most megjelentek a piacon a katonák, akiknek sikerült már összegyűjteniük egy bizonyos kezdőtőkét az otthonteremtéshez.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a külföldi befektetőket sem, akik tisztában vannak vele, hogy Ukrajna hosszabb távon jelentős potenciállal bír. Abban a reményben vásárolnak ingatlant az országban, hogy az áruk jelentősen nőni fog – mutat rá a szakértő.

A belső menekültek, akik kénytelenek voltak elhagyni a megszállt vagy a harcok által érintett területeket, egyre többször vásárolnak ingatlant új lakóhelyükön. Többségük úgy számol, jobb törleszteni a saját lakás árát, mint lakbért fizetni.

Dumbrovszka úgy tapasztalja, hogy hála az említett vásárlói csoportok fokozódó aktivitásának, az ingatlanárak kezdenek visszatérni a háború előtti szintre.

(zzz/tsn.ua)