Az orvosi kannabisz legalizálása – második nekifutás

2023. július 12., 11:40 , 1167. szám

Az orvosi kannabisz lega­lizálásának kérdése régi témája a Legfelső Tanácsnak, amelyet sem szabályozni, sem végérvényesen elvetni nem sikerül a honatyáknak immár évek óta. Legutóbb Volodimir Zelenszkij érintette az elképzelést az alkotmány napja alkalmából a parlamentben tartott beszédében.

Az elnök szerint itt az idő

Volodimir Zelenszkij az ország jövőjéről szólva egyebek mellett kijelentette, hogy minden hatékony nemzetközi gyakorlatot alkalmazni kell az orvostudományban, bármilyen bonyolultnak és szokatlannak tűnjék is.

„Annak érdekében, hogy az ukrán férfiaknak és nőknek, egyetlen polgárunknak se kelljen elviselnie a háború fájdalmát, stresszét és traumáit, többek között őszintén legalizálnunk kell minden igénylő számára a kannabiszalapú gyógyszereket, a vonatkozó tudományos kutatásokat és az ellenőrzött ukrajnai termesztést – tette hozzá az államfő az RBK–Ukrajina szerint.

Új törvénytervezet a láthatáron

Egy, a kannabiszból készült gyógyszerek előállításáról szóló törvényjavaslatot 2021 júliusában már „megbuktattak” a képviselők, a Legfelső Tanács Nemzeti Egészség, Egészségügyi és Egészségbiztosítási Bizottsága által ez év februárjában vitára javasolt újabb tervezetet viszont még nem tárgyalta a parlament – mutat rá összeállításában a korrespondent.net.

„Arra számítunk, hogy a törvénytervezet a közeljövőben napirendre kerül, és első olvasatban megszavazzák. Az orvosi kannabisz gyógyszerként való felhasználásának egyértelmű játékszabályairól van szó, és félreérthetetlenül fogunk szabályozni egy sor kérdést: milyen alapanyagokból készülnek a gyógyszerek, hogyan zajlik a készítmények előállítása Ukrajnában, miként történik a nyilvántartásuk. Ez egy teljes folyamat, amely lehetővé teszi a termelést Ukrajna területén, de előírja a szabályokat azok számára is, akik készek gyógyszereket importálni az országon kívülről” – hangsúlyozta Viktor Ljasko egészségügyi miniszter.

Több támogatója lett a kannabisznak

Jogos a kérdés: ha egyszer már megbukott egy törvényjavaslat a parlamentben, mi rá a garancia, hogy nem jut ismét erre a sorsra a kezdeményezés?

Mihajlo Raduckij, a törvényhozás Nemzeti Egészség, Egészségügyi és Egészségbiztosítási Bizottságának elnöke az Ukrinformnak nyilatkozva elmondta, a korábbi parlamenti törvénytervezetet egyes politikai erők populista spekulációi miatt utasították el. Arra apelláltak, hogy az orvosi kannabisz kábítószer, bár az ENSZ határozata nyomán még az 1960-as években lekerült a kábítószerek listájáról. Miután a polgárok többsége egy felmérés során a legalizálás mellett szavazott, a kormány új törvénytervezetet dolgozott ki, amelyet bejegyeztek a Legfelső Tanácsban. A törvényjavaslat átesett minden szükséges egyeztetésen. Észrevételek csak a gazdálkodók és a Belügyminisztérium részéről érkeztek – a szöveg minden hiányosságát kijavították. A dokumentum készen áll, hogy megtárgyalják első olvasatban – jelezte a bizottsági elnök.

„A törvényjavaslatnak egyébként több lett a támogatója a képviselők körében, de egyes politikai erők továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett, és megpróbálják bírálni, akadályozni a dokumentum elfogadását. Megjegyzem, az Egyházak Tanácsa is támogatta az orvosi kannabisz legalizálására vonatkozó törvényalkotási kezdeményezést. Azon egyetlen vallási csoport képviselői nem támogatták csak, amely most gyakran szerepel a hírekben (vélhetően az UPC MP – a szerk.). A törvényjavaslat támogatásához 226 képviselői szavazat kell. Számításaink szerint még hiányzik egy kevés, de most az egészségügyi miniszter, a belügyminiszter, a veteránügyi minisztérium elbeszélgetnek a képviselő-kollégákkal, érvekkel támasztva alá a vonatkozó jogalkotási kezdeményezés elfogadásának fontosságát az ukránok számára. Biztos vagyok benne, hogy a józan ész végül győzni fog a populizmussal szembeni küzdelemben, mert ma már megközelítőleg hétmillió ukránnak kell megküzdenie a PTSD-vel (poszttraumás stressz szindróma – a szerk.). Mint tudják, a PTSD kezelésének egyik leghatékonyabb módja világszerte az orvosi kannabiszt tartalmazó gyógyszerek alkalmazása” – jegyezte meg Mihajlo Raduckij.

Nem a coffee shopoknak, hanem a gyógyszertáraknak

A törvényjavaslat új változata megerősíti a Nemzeti Rendőrség ellenőrzését a kannabiszt tartalmazó készítmények forgalma felett. Ez a jogalkotási kezdeményezés bizonyos korlátozásokat is bevezetne annak érdekében, hogy az ukrán vállalkozások számára nyereségessé tegye a gyógyászati és technikai (gyakorlatilag hatóanyagmentes) kendertermesztést: öt évre betiltaná az ilyen nyersanyagok Ukrajnába történő behozatalát. Ugyanakkor az ukrán polgárok behozhatnának az országba orvosi kannabiszt tartalmazó készítményeket, ha azokat elektronikus vényre vásárolják más országok gyógyszertáraiban.

Az orvosi kannabiszt csak üvegházakban lehetne termeszteni, ahol kötelező volna a videókamerás megfigyelés, a növény szállításakor pedig működnie kellene a GPS-navigációnak, hogy a Nemzeti Rendőrségnek lehetősége legyen nyomon követni az alapanyag eljutását a gyártóhoz.

Az orvosi kannabiszból készült gyógyszereket csak elektronikus receptre adnák ki.

„És nem szabad összetéveszteni az orvosi kannabiszt a rekreációssal. A vonatkozó törvénytervezet nem rendelkezik olyan »coffee shopok« létrehozásáról és működtetéséről, mint Hollandiában (ahol elfogyasztva egy kávét legálisan lehet vásárolni könnyű kannabisztartalmú drogokat – a szerk.). A törvénytervezet csak az orvosi és technikai kannabiszra vonatkozik” – hangsúlyozta Raduckij.

Az onkológiától a fantomfájdalomig

A legtöbbet arról tudunk, hogy a kannabiszkészítmények segítenek enyhíteni a daganatos betegek fájdalmait. A kemoterápia során is javítják állapotukat – csökkentik a hányingert, növelik az étvágyat.

Azt is tudjuk, hogy epilepsziás gyermekeknél a kannabidiol terápia során felére csökken a rohamok gyakorisága, megjelenik az étvágy és az élet iránti érdeklődés.

Ezenkívül a kannabiszkészítmények javítják a szklerózis multiplexben és Parkinson-kórban szenvedő betegek állapotát, valamint enyhítik a fájdalom tüneteit ízületi gyulladáskor és más betegségeknél. Még azt a fantomfájdalmat is képesek leküzdeni, amitől jelenleg sok veterán szenved végtagjai elvesztése után. Ezenkívül ezek a gyógyszerek segítenek a leghatékonyabban megbirkózni a poszttraumás stressz szindrómával (PTSD), amelyet a háború okoz – azoknál is, akik a fronton vannak, és azoknál is, akik a hátországban élik meg a háború borzalmait.

Még januárban több tucat nem állami szervezet – betegek, önkéntesek és veteránok egyesületei – felhívással fordultak a képviselőkhöz az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló 7 457. számú törvény elfogadásának fontosságát hangsúlyozva. Emlékeztettek arra, hogy a világ több mint 50 országában régóta bevett gyakorlat a kannabisz gyógyászati célú felhasználása. Ezen országok közé tartozik Németország, Spanyolország, Hollandia, Olaszország, Csehország, Franciaország, Portugália, Lengyelország, Görögország, Ausztria, Dánia, Belgium, Norvégia, valamint Nagy-Britannia, az USA és Kanada. Szerintük ez egy civilizált választás. Ugyanakkor a fájdalomtól, betegségektől és PTSD-től szenvedő ukránokat továbbra is megfosztják az ilyen kezeléshez való joguktól – mutatnak rá.

(pszv/rbc.ua/korrespondent.net)