Volodimir Zelenszkij Isztambulban találkozott Bartolomaiosz ökumenikus pátriárkával

2023. július 11., 13:43 , 1167. szám

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Török Köztársaságban tett látogatása során találkozott őszentsége Bartolomaiosz ökumenikus pátriárkával – jelentette az Elnöki Hivatal weboldala.

Az államfő tájékoztatta az ökumenikus pátriárkát a fronton kialakult helyzetről és az agresszor által a közelmúltban ukrán civilek ellen elkövetett bűncselekményekről.

Az elnök köszönetet mondott Őszentségének Ukrajna következetes támogatásáért, a békéért mondott imákért, az agresszió és a bűncselekmények elítéléséért, valamint az Oroszország Ukrajna elleni háborújának következményeit elszenvedő ukránoknak nyújtott átfogó segítségéért.

„Szeretnék köszönetet mondani Őszentségének. Fontos nap ez a mai: harcunk 500. napja tart – a teljes körű invázió megindulása óta. Bírjuk Őszentsége támogatását, imáit katonáinkért, a nemzetért, népünkért, az ukrajnai életért” – fogalmazott az államfő.

Volodimir Zelenszkij jelezte, hogy a megbeszélésen szóba került az ukrán békeformula és az Ukrajnából törvénytelenül kitelepített gyermekek visszatérése.

Őszentsége Bartolomaiosz pátriárka felhívta a figyelmet az ukrajnai béke megteremtésének fontosságára.

„Az Ökumenikus Patriarchátus, mint az összes ukrajnai ortodox anyaegyháza, mindig az ő oldalukon áll” – hangsúlyozta Őszentsége.

„Azt kívánom, hogy térjen vissza minden fogoly és minden gyermek, aki most távol van otthonától” – tette hozzá Bartolomaiosz pátriárka.

 (pszv/president.gov.ua)