Lóháton a nagycsaládosok a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpontban

2023. július 9., 09:27 , 1167. szám

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületénél (KMNE) idén is nagyon sok színes nyári programmal készülnek a tagcsaládok számára. Július 3-tól vette kezdetét az egyesület egyik legnépszerűbb programja, a lovastábor, aminek idén is a nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont adott otthont. Az egyesület munkatársai a programot négy héten keresztül, négy turnusban rendezik meg július 3‒28. között.

A tábor ötletgazdáinak célja, hogy a lovak megszerettetése mellett a fiatalokat egy kicsit kimozdítsák a digitális térből, és közelebb vigyék őket a természethez.

Az ötnapos tábor alatt szakemberek foglalkoztak a gyerekekkel, ahol felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak, játékosan fejlődhettek. A tábor első turnusában húsz gyerek vett részt. Margitics Ildikó és Erhard többéves szakértelmének köszönhetően a résztvevők minden évben életre szóló élményekkel térhetnek haza.

„Mi maximálisan az önállóságra próbáljuk inspirálni a gyerekeket, ehhez az első dolog az, hogy megfosztjuk őket az elektronikai világtól és rádöbbentjük őket arra, hogy van élet a telefonokon túl is, egy természetes világ, melyet lehetőségük van megtapasztalni” – mondta Margitics Erhard, a Szelíd Lovasközpont tulajdonosa.

A mindennapos lovaglás mellett a gyerekek korosztálynak megfelelő elméleti és gyakorlati oktatásban is részesültek, valamint mozgásos játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal tették változatossá a napjaikat a szervezők. Nem titkolt szándékuk a magyar kultúra és hagyományok őrzése és terjesztése, az egészséges életmódra való nevelés, valamint a lelki egészség megerősítése.

A lovas terápia hatásait már régen ismerik a szakemberek. A központ által biztosított lovas foglalkozások nagyban segítik az autizmussal vagy más figyelemzavarral élő fiatalok fejlődését.

„Nagyon sok szempontból egészséges és izgalmas a lovaglás, hiszen nincs az a sporteszköz vagy az a sportpad az edzőtermekben, amely egyszerre megmozgatna annyi izmot és ízületet, mint a lovaglás. Emellett sokkal jobb vérkeringést biztosít az agyban, ezáltal serkenti annak működését, és olyan folyamatokat indít be, amelyek arra késztetik a nyeregben ülőt, hogy fejlődjön a tudata” – emelték ki a szervezők.

A lovasközpont olyan hagyományőrző értékeket képvisel, amelyek által hiánypótló a kárpátaljai magyarság életében. Korábban ezeket nemcsak a központban volt mód megismerni, hanem fesztiválokon is, amelyek jelenleg a háború miatt nem jöhetnek létre.

A lovastábor során olyan közeli baráti kapcsolatok alakulnak ki a résztvevők között, amelyek még inkább megerősítik a szervezőket abban, hogy megéri folytatni ezt a nemes ügyet a nehézségek ellenére is.

TV21 Ungvár/K. K.