Ezentúl a Tiszaújlaki és Tiszapéterfalvai kistérségekben is igénybe vehetők a szociális kártyák

2023. július 7., 09:27 , 1167. szám

A Beregszászi kistérségben ‒ a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve ‒ több mint egy éve indult be a szociáliskártya-rendszer, aminek köszönhetően a beérkező támogatásokat egységesen és igazságosan tudják kiosztani mind a menekültek, mind pedig a helyi lakosok körében. A projekt sikerét látva a Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) kidolgozta a kártyás rendszer más kistérségekre történő kiterjesztésének feltételeit. A program mögé állt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), amely megteremtette az anyagi hátteret ahhoz, hogy a szükséges eszközöket beszerezhessék a KHÖT tagjai a Tiszaújlaki, valamint a Tiszapéterfalvai kistérség számára is. Ezen eszközöket adták át július 5-én a KHÖT munkatársai az említett két önkormányzat számára. Tiszapéterfalva az elsők között jelezte az igényét a multifunkcionális rendszer iránt, ezért már várták az eszközök leszállítását is.

Oroszi József, a Tiszapéterfalvai kistérség polgármestere elmondta, abban reménykednek, hogy ez a kártyarendszer gyakorlati segítséget nyújt majd a kistérségnek. „Mi már az elején jeleztük a szervezőknek és finanszírozóknak – akiknek ezúton is nagyon köszönöm a segítséget –, hogy szeretnénk részt venni a szociáliskártya-rendszerben. Azt szeretnénk kivitelezni, hogy a kistérségen belül minden elöljárói körzetben jelen legyen egy központ, ahol a rászoruló helyiek átvehetik a nekik járó csomagot. Emellett abban is reménykedünk, hogy mindig lesz mit adni a rászorulóknak, és átlátható lesz az egész rendszer. Menet közben fogjuk azt látni, hogy mit tudunk rákötni a rendszerre. Elsősorban a szociálisan rászorulókról lesz »tiszta képünk«, illetve ezen belül minden egyes család bekerül a nyilvántartásba – mivel családonként osztjuk ki a kártyákat  –, és így látható lesz, hogy ki, mikor, mit és milyen mértékben kapott segélyt vagy szorul segítségre” – magyarázta a polgármester.

A kártyák elkészítését hosszas munka előzte meg annak érdekében, hogy minden kistérségnek elegendő kártyát biztosítsanak, illetve az ezek kezeléséhez szükséges leolvasó terminált is. A Tiszapéterfalvai kistérség számára 5 800 kártyát és a hozzá tartozó leolvasókat szállítottak le.

Rezes József, a KHÖT elnöke elmondta, hogy KMKSZ-szel együttműködve sikeresen elindították több önkormányzatnál is a szociáliskártya-programot. „Ezzel a komplett rendszerrel egy multifunkcionális eszközt adtunk az önkormányzatok kezébe, amelyet reményeink szerint jól is fognak tudni felhasználni. Az eszköz mindenféleképpen megkönnyíti a hivatali emberek munkáját, illetve a kistérség területén élő lakosság számára is csak pozitívumokkal fog járni. Most a Beregszászi és a Nagybégányi után a Tiszaújlaki és a Tiszapéterfalvai kistérségek is megkapták ezt a kártyarendszert. A munka következő lépéseként a regisztrációs pontok kialakítását, a program telepítését, a lakosság nyilvántartásba vételét és kártyaigénylését tűztük ki célul, amit reményeink szerint rövid időn belül meg tudnak valósítani az önkormányzatok” – nyilatkozta a KHÖT elnöke.

A KHÖT-nek jelenleg 12 tagönkormányzata van, de a KMKSZ javaslatára más önkormányzatokat is bevontak a programjukba. A kártyarendszer telepítési feltételeinek ismertetése mellett a KHÖT munkatársai felmérést is végeznek a tagszervezetek körében, amelynek az a célja, hogy ezáltal tudjanak segíteni azokban a nemzetközi projektekben, amelyek a közeljövőben nyílnak majd meg az önkormányzatok és civil szervezetek számára.

Erről Rezes József elmondta, hogy a 2023-as évben több határon átnyúló nemzetközi pályázati program is fog indulni. Ezekből a 3 kiemelkedő az Ukrajna–Lengyelország, az Ukrajna–Románia és az Ukrajna–Szlovákia–Magyarország–Románia elnevezésű programok. Mindhárom programban jogosultak az önkormányzatok is részt venni. „Jelenleg várjuk a konkrét pályázati kiírásokat, viszont amíg ezek nem jelennek meg, mi már addig is szeretnénk egy olyan átfogó képet látni, hogy a társulásunkat alkotó önkormányzatoknál melyek azok a prioritást élvező irányvonalak, infrastrukturális és turisztikai vagy pedig a megújuló energiával kapcsolatos fejlesztések, amelyeket be tudunk majd nyújtani a pályázati lehetőségek megnyitásakor. Ehhez mindenféleképpen szükségesek a megbízható partnerek – Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban –, éppen ezért segítünk majd azoknak az önkormányzatoknak, melyeknek nincs partnerük. Emellett segítséget nyújtunk számukra abban is, hogy a pályázati anyag a megfelelő módon legyen összeállítva.  Egyelőre a feltérképezési periódusban tartunk, felmérjük a fejlesztési irányvonalakat. Ez egy óriási munka, amiben számítunk az önkormányzati vezetők együttműködésére is. A mi részünkről minden segítséget meg fogunk adni” – hangsúlyozta a KHÖT elnöke.

A közeljövőben minden, a programba bekapcsolódott kistérségbe megérkeznek mind a kártyák, mind pedig a hozzájuk kapcsolódó technikai eszközök.

TV21 Ungvár/Dankai Péter