Változik a gyógyszerkiváltás rendje

2023. június 29., 14:42 , 1165. szám

Július 1-től a Megfizethető gyógyszerek program keretében csak elektronikus recept alapján adják ki a gyógyszereket. Kivételt egyedül a frontvonalhoz közeli és az ideiglenesen megszállt területek képeznek – jelentette a dengi.ua az Egészségügyi Minisztériumra hivatkozva.

A minisztérium tájékoztatása szerint a kormány a közelmúltban fogadta el a miniszteri kabinet 2019. február 27-i 136. és 2021. július 28-i 854. számú határozatainak ez irányú módosításait.

A teljes körű háború kezdete óta a Megfizethető gyógyszerek program keretében elérhető készítményekhez való hozzáférés megkönnyítése érdekében a betegeknek lehetőségük volt a hagyományos papíralapú receptre is kiváltani a gyógyszerüket.

„Jelenleg az orvosoknak és a gyógyszertáraknak Ukrajna területének nagyobbik részén lehetőségük van e-receptekkel dolgozni, ezért számukra visszatér a gyógyszereknek csak elektronikus vény alapján történő kiadására vonatkozó norma a Megfizethető gyógyszerek térítési program keretében” – derül ki a közleményből.

Ugyanakkor az ideiglenesen megszállt területeken és azokban a régiókban, ahol harcok folynak, továbbra is lehetőség lesz a papíralapú recept használatára a program keretében.

Ezenkívül a betegeknek nem kell majd 30 naponta az orvosi rendelőben való személyes (fizikai) megjelenés alkalmával kérni az új receptet. Akinek hosszú távú kezelésre van szüksége, az ismételt e-receptet erre a gyógyszercsoportra távkapcsolat útján is beszerezheti orvosától.

Mint ismeretes, a Megfizethető gyógyszerek program keretében a polgárok ingyenesen vagy részleges térítés ellenében kaphatnak gyógyszereket a következő területeken: szív- és érrendszeri betegségek, II-es típusú cukorbetegség, alsó légutak krónikus betegségei (beleértve a bronchiális asztmát is), inzulinfüggő diabétesz és diabetes insipidus, Parkinson-kór, mentális és viselkedési zavarok, epilepszia, immunszuppresszív gyógyszerek a transzplantáció utáni időszakban.

(hk/dengi.ua)