Dániában egyeztettek a „békeformuláról”

2023. június 28., 13:50 , 1165. szám

A világ másfél tucat országának – köztük három BRICS-tagország és az USA – politikai és nemzetbiztonsági tanácsadói tartottak találkozót múlt szombaton Koppenhágában, hogy megvitassák az ukrajnai béke elérésének kulcsfontosságú elveit – írja a Jevropejszka Pravda Andrij Jermakra, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjére hivatkozva.

Az Ukrajna által kezdeményezett találkozón Brazília, Nagy-Britannia, Dánia, az Európai Unió, Olaszország, India, Kanada, Németország, Dél-Afrika, Szaúd-Arábia, az USA, Törökország, Franciaország és Japán képviselői vettek részt.

Az ukrán delegáció ismertette a Kijev által javasolt „békeformulát”, hangsúlyozva, hogy ennek „kell egy stabil és igazságos ukrajnai béke megteremtésének alapjává válnia, mivel a háború a mi területünkön folyik”.

„A nemzetbiztonsági tanácsadók és politikai tanácsadók egyetértettek abban, hogy a konzultációs formátum sikeres, valamint jó platform a munka folytatásához és a globális békecsúcs előkészítéséhez” – közölte Jermak hozzátéve, hogy a résztvevők megegyeztek a konzultációk folytatásáról ebben a formátumban.

Az ukrán fél helyszíneket is javasolt a békecsúcs megtartására, köztük magát Ukrajnát. Az ENSZ Közgyűlése is felmerült lehetséges helyszínként.

„A Globális Dél jelentős számú országának részvétele azt mutatja, hogy országaink kapcsolatai pozitív változásokon esnek át, a kétoldalú kapcsolatok minőségileg új szintjét érve el” – véli az Elnöki Hivatal vezetője.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, Volodimir Zelenszkij elnök májusban fogalmazta meg azt az elképzelést, hogy tartsanak globális békecsúcsot minél több állam részvételével, biztosítandó az ukrán „békeformula” támogatását.

A békecsúcs előkészítésében részt vevő nyugati diplomaták azt remélik, hogy még az Észak-atlanti Szerződés Szervezete vezetőinek július 11–12-re tervezett vilniusi találkozója előtt sor kerülhet az eseményre.

 (zzz/eurointegration.com.ua)