Kárpátaljaiak a Kárpát-medencei vállalkozók találkozóján

2023. június 27., 15:26 , 1165. szám

Lassan másfél éve tart Ukrajnában a háború, mely arra kényszerítette a Kárpátalján élőket, hogy adaptálódjanak az új valósághoz. A kárpátaljai magyarság az elmúlt évtizedekben komoly intézményrendszert épített ki, így rendelkezik saját oktatási hálózattal, színházzal, médiával és komoly vállalkozói réteggel is. Mindezek együtt szerves részét képezik a szülőföldön való megmaradásnak. Ugyanakkor a kárpátaljai magyar vállalkozók ezer szállal kötődnek a Kárpát-medence magyar üzleti világához is, és ha baj van, azonnal a segítségükre sietnek. Mezőkövesden a hét végén nyolcadik alkalommal tartották meg a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozóját, melynek egyik üzenete éppen ez volt.

Hajnal Virág, Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője elmondta, hogy 2016-ban hirdették meg először a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozók Találkozóját, így az idei már a 8. alkalom. „Mikor megnyitottuk a regisztrációs oldalt, alig másfél óra alatt már 290-en jelentkeztek a rendezvényre. Talán azért van ez így, mert van itt egy közösség, olyan szakmai segítségnyújtás, amely által a vállalkozók egyénileg is tudnak fejlődni, személyiségükben is tudnak fejlődni, amely a vállalkozásuk fejlesztésében is segíti őket, illetve a közösségben együtt tudnak működni” – jegyezte meg a főosztályvezető. A Kárpát-medence külhoni régióiból jelen vannak a külhoni magyar vállalkozók, és 2016-ban sokan első alkalommal találkozhattak a Kárpát-medence-szerte élő társaikkal. „Ma már egy család formálódott belőlük. Például, amikor kitört az ukrán–orosz háború, akkor az erdélyi, felvidéki és vajdasági vállalkozók azonnal írtak a kárpátaljaiaknak, hogy miben lehetnek a segítségükre. Azt gondolom, ez is ékes példája annak, hogy ez egy valódi közösség, ahol nem üzleti versenytársak vannak jelen, hanem egymás partnerei és barátai” – fogalmazott. 

Az idei találkozón azon kárpátaljai magyar cégvezetők tudtak részt venni, akiket a hadiállapot miatt bevezetett ukrajnai rendelkezések nem akadályoznak a határátkelésben, illetve akik külön engedélyt kaptak. Mint mondják: rendkívül fontos számukra a rendezvény, ugyanis a fennmaradáshoz mindig szükség van az új ötletekre, pláne Kárpátalján.

Molnár Tibor beregszászi vállalkozó arról beszélt, hogy kezdetben egy kis bolttal indult a vállalkozásuk, majd sikerült megnyitni a másodikat is, illetve most már egy webshopot is üzemeltetnek. „Ez annak is köszönhető, hogy itt olyan képzésben, motivációs tréningben vehettünk részt, illetve szakmai tanácsadásban, biztatásban részesültünk, amely által tudtunk fejlődni és előrelépni” – mondta.

A mezőkövesdi esemény egyben platformot biztosít a regionális üzleti kapcsolatok építéséhez, új piacok felfedezéséhez, partnerségek létrehozásához, illetve az egyéb üzleti lehetőségek kiaknázásához is. Kárpátalja viszonylatában pedig fontos a kitartás, hiszen minden háború véget ér egyszer.

Molnár Sándor munkácsi vállalkozó is abban bízik, hogy a béke mihamarabb eljön. „Mindenkinek azt javaslom, hogy tartsanak ki. Meg kell a tartani a munkatársakat, fenn kell tartani a vállalkozást, és hinni kell abban, hogy lesznek még sokkal jobb idők is Kárpátalján” – hangsúlyozta.

Most tehát a legfontosabb az, hogy mindenki úgy tegye a dolgát Kárpátalján is, ahogy eddig is tette minden tudása és lehetősége szerint. A vállalkozók idei találkozójának a fő üzenete pedig az északkeleti végekről érkezők számára éppen az volt, hogy a Kárpát-medencei magyarság minden időben számíthat egymásra.

TV21 Ungvár/Dankai Péter