Büntetni vagy hazahívni? Mi legyen az Ukrajnából elmenekült férfiakkal?

2023. június 14., 19:17 , 1163. szám

Lapunk is beszámolt róla, hogy Ihor Klimenko belügyminiszter nemrég arról beszélt: azokat a férfiakat, akik valamilyen módon elhagyták Ukrajnát a hadiállapot idején, visszatérésükkor meg kellene büntetni. A téma megosztotta a közvéleményt.

A BBC News Ukrajina összeállításában idéz egy kijevi származású hadköteles korú férfit – nevét megváltoztatták a szerzők, nevezzük őt mi is Mikolának –, akinek a háború kitörése után sikerült külföldre jutnia. Hogy miként lépte át a határt Mikola, azt nem illik firtatni. Most Németországban kezd új életet, tanulja a nyelvet, már talált munkát.

„Gondolni sem szándékozok arra, hogy visszatérjek Ukrajnába. De ez inkább azért van, mert már régóta el akartam jönni” – vallotta be a BBC News Ukrajinának Mikola.

Ám számos férfi, aki szintén elhagyta Ukrajnát, más véleményen van. Ők várják a háború végét, hogy hazatérhessenek, és itthon dolgozhassanak.

Megtörténhet, hogy a visszatérés nem lesz egyszerű a számukra.

Elhagyni Ukrajnát

A teljes körű háború kitörése után Ukrajna lezárta határait a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak előtt. A jogszabályok természetesen ismernek kivételeket e szabály alól, például a fogyatékossággal élőkre és a három kiskorú gyermeket nevelő apákra nem vonatkozik a korlátozás. Azonban – ahogy az Ukrajnában néha előfordul – a kivételek listája idővel bővült, néhány napra külföldre utazhattak a művészek, az önkéntes tevékenységet folytató civilek stb. Kiderült, hogy közülük néhányan egyelőre nem tervezik a hazatérést külföldről.

Rajtuk kívül jó néhány férfi illegálisan lépte át a határt. A határőrök a háború másfél éve alatt már több ezer ilyen szabálysértőt fogtak el, de a hatóságok elismerik, sokaknak sikerült elmenekülni.

Felmerül a kérdés, hogy mi legyen velük, ha véget ér a háború? A Belügyminisztériumban tudni vélik a megoldást: a hazatérőket meg kell büntetni.

Ez az igazság helyreállításáról szól

Az RBK–Ukrajina portálnak adott május 25-i interjúban Ihor Klimenko belügyminiszter kijelentette, hogy olyan törvényt kell alkotni, amely büntetést állapítana meg az országból törvénytelenül távozó férfiak számára.

„Úgy gondolom, hogy miután véget ér a háború, az állam mindent megtesz azért, hogy valamennyi állampolgárát emlékeztesse arra, mit tett a háború alatt. Azokra gondolok, akik illegálisan lépték át a határt” – jelentette ki.

Klimenko szerint jelenleg tanulmányozzák a nemzetközi tapasztalatot, majd lesz egy közös jogalkotási kezdeményezése a miniszteri kabinetnek és a Legfelső Tanács képviselőinek.

A miniszter nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy milyen büntetésre számíthatnak az országot törvénytelenül elhagyó állampolgárok, csak utalt rá, hogy a jövőben „korlátozhatják” a mozgásukat.

„Szerintem mindenki ezt akarja, és meg fogja érteni az államot, ha korlátozzák ezeknek az állampolgároknak a további mozgását, legalábbis külföldre” – fogalmazott a lehetőségeket illetően.

Ugyanakkor a BBC News Ukrajinát belügyminisztériumi forrása arról biztosította, hogy a kezdeményezés még nem körvonalazódott a tárcánál.

„A miniszter csak kifejtette a véleményét, hogy így kellene lennie. Mert számára ez az igazság helyreállításáról szól. A törvényt illetően még nincsenek konkrétumok, mivel valóban felmerülnek jogi kérdések, többek között azzal kapcsolatban, hogy a jogszabály nem lehet visszaható hatályú” – mondta el a forrás.

Egy másik hatósági forrás kijelentette, hogy a Belügyminisztérium még nem egyeztetett ebben a kérdésben más érdekelt hatóságokkal, például a Határőrszolgálattal. Azt sem zárta ki, hogy Klimenko nem egy új törvényre gondolt, hanem a határátlépésre vonatkozó hatályos jogszabályok szankcióinak szigorítására.

A közösségi oldalakon megszólalók jobbára bírálták a kezdeményezést. Voltak, akik az „állampolgárok szabad mozgásával” és a „törvények időben visszaható hatályának tilalmával” kapcsolatos alkotmányos előírásokra emlékeztettek. Mások utaltak Volodimir Zelenszkij elnök többszöri felszólítására a külföldre került ukránokhoz, hogy térjenek haza és „indítsák be a gazdaságot”.

„A tömeg »büntetési« vágyától vezéreltetve az ellenkező hatást érjük el: »Miért térjek vissza, ha csak károm származik belőle?«” – írta Facebook-oldalán Szerhij Didkovszkij polittechnológus, egy PR-ügynökség vezetője.

Mint rámutatott, emberek nélkül nem lesz Ukrajnában gazdasági fellendülés. „Agyakra és munkás kezekre” van szükség.

Pavlo Rozenko volt szociálpolitikai miniszter hasonlóan vélekedik. Megjegyzi, hogy az ukrán munkaerőpiac válságban van, s a háború befejezése és a határok megnyitása után tovább romolhat a helyzet. A hatóságok előtt két út áll majd a gazdaság helyreállítására: vagy ösztönzik az ukránok hazatérését külföldről, vagy ázsiai és afrikai munkaerőt vonnak be.

„Én az első lehetőség mellett vagyok! Visszahozni a mieinket – hangsúlyozza a volt miniszter. – És semmiképpen sem támogatom az ötletet: »visszahozni és megbüntetni«! Nem eltaszítani, nem fenyegetőzni, nem lezárni a határokat a visszatérők előtt.”

Törvény és felelősség

A törvény lehet időben visszamenőleges hatályú, de csak a büntetőjogi felelősség enyhítése vagy eltörlése esetén – mutat rá a BBC News Ukrajinának Jehor Zseltuhin ügyvéd, a LegUnit ügyvédi egyesülés partnere. Jogszabály hiányában elkövetett cselekmény utólagos büntetése jogilag nem lehetséges.

„Látni és tanulmányozni kellene a törvénytervezet szövegét – mondja a belügyminiszter által felvázolt elképzelésről. – Ha figyelembe vesszük az Alaptörvény 58. cikkelyében lefektetett elvet, akkor finoman szólva nehéz lesz jogilag megalapozni azoknak a férfiaknak a felelősségre vonását, akik az újítás hatályba lépése előtt távoztak.”

Egyébként Zseltuhin szerint is nagy valószínűséggel a határ­átlépés szabályaira vonatkozó törvényi előírások megsértéséért viselt felelősség szigorításáról lehet szó. A fokozott felelősség azonban – ismét csak – azokra vonatkozhat, akik a változások hatályba lépése után sértették meg a törvényt.

„Még olyan ötletekről is hallottam, hogy megtiltanák a beutazást és megfosztanák az állampolgárságuktól azokat a férfiakat, akik a háború kitörése után külföldre utaztak, és még mindig nem tértek vissza” – mondja Zseltuhin.

Az ügyvéd szerint a határ­átlépéssel kapcsolatos jog- és szabálysértések felderítésére és szankcionálására a meglévő mechanizmusok elégségesek.

„Viszont úgy gondolom, a jogalkotóknak el kellene gondolkodniuk azon, hogyan lehet elérni azt a szintet, hogy a jog minden emberre egyformán vonatkozzék, társadalmi és anyagi státusztól, kapcsolatoktól függetlenül – jelentette ki. – És a felelősségnek is elkerülhetetlennek kell lennie mindenki számára.”

A BBC végezetül megjegyzi, nem sikerült hasonló törvényre bukkanniuk az európai gyakorlatban. Oroszországban viszont a hatóságok már a „szankciók” széles körét ötlötték ki saját polgáraikra vonatkozóan, akik a háború alatt elhagyták az országot.

(ntk/bbc.com/rbc.ua)