Átalakulás előtt az oktatás

2023. június 14., 18:33 , 1163. szám

A humán tőke fejlesztése a kormány tíz idei prioritása közé tartozik, a korszerű és biztonságos oktatás pedig az egyik fő irány. Mindez új valóságunkban korszerű megközelítéseket, átalakítást igényel – hangsúlyozta Denisz Smihal miniszterelnök a Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettessel, valamint az Oktatási és Tudományos Minisztérium vezetőivel folytatott megbeszélésen, amelyről az osvita.ua számolt be a kormány weboldala nyomán.

A miniszterelnök szerint az ukrán oktatás – az állam egészéhez hasonlóan – nagy átalakulás előtt áll. Jelezte egyebek mellett, hogy a miniszteri kabinet folytatja az Új Ukrán Iskola (NUS) reformot, amelyet jelenleg az 5–9. osztályokban vezetnek be. Különös figyelmet szándékoznak fordítani az óvodai nevelés elérhetőségére.

„Gyökeresen átalakítjuk a szakképzést. Ukrajna sokéves helyreállítása vár ránk, ezért fontos, hogy minőségi szakemberekkel rendelkezzünk különböző területeken” – mondta a miniszterelnök.

A találkozó résztvevői érintették az oktatási tér biztonságának kérdését is. A kormány 1,5 milliárd hrivnyát különített el az iskolai óvóhelyek kialakítására.

„Nem csak egyszerűen helyreállítjuk azt, amit az orosz terroristák elpusztítottak. Minőségileg új oktatást fogunk kiépíteni az európai Ukrajna számára. Máris dolgozunk új kísérleti projekteken, egyedi megoldásokon, és készítjük a változások terveit valamennyi oktatási szint esetében” – jegyezte meg Smihal.

(pszv/osvita.ua)