X. Zupkó József Kézilabda Emléktorna

2023. május 22., 17:27 , 1160. szám

X. Zupkó József Kézilabda Emléktorna

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén immár tizedik alkalommal rendezte meg a Zupkó Józsefről elnevezett kézilabda-emléktornát Magyarország Kormánya és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával. A megmérettetés egyben az ungi, beregi, ugocsai és máramarosi régiókban működő kézilabda-tehetségpontok tanévzáró eseménye volt. A torna emellett egybeesett a Rákóczi-szabadságharc zászlóbontásának évfordulójával, így a rendezvényen erről is megemlékeztek a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet közreműködésével. A jubileumi emléktornának és megemlékezésnek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Egészségügyi és Sportcentruma adott otthont május 20-án.

Az eseményt többek között megtisztelte jelenlétével Fülöp Barna, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) sportszakmai igazgatója, Magyar Zoltán, a Magyar Országgyűlési Labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási, tudományos, kulturális, egyházügyi, ifjúsági, sport-, nemzeti kisebbségi és információs bizottságának elnöke, a II. RF KMF elnöke, Csernicskó István, a II. RF KMF rektora, Fodor Gyula, a II. RF KMF rektorhelyettese, továbbá Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke és Greba Anna, Zupkó József egykori tanítványa, a Bajnokcsapatok Európa Kupájának tízszeres bajnoka.

A jubileumi emléktorna megnyitóján a szervezők hangsúlyozták: fontos, hogy a külhoni területeken is aktív legyen a kézilabda-utánpótlás nevelése.

A „GENIUS” JA tíz évvel ezelőtt egy ugyanolyan nemes cél és ügy mellett bontott zászlót, mint annak idején őseink, a nagy Rákóczi fejedelem, azaz hogy Kárpátalja népét szolgálja, összefogja az itt élőket, és erre az egyik legalkalmasabb eszköz a sport. Hiszen ahogy a tehetséggondozásban, úgy a sportban sincsenek nyelvi határok, csak a tehetség számít – hangsúlyozta Orosz Ildikó.

A régió számára fontos, hogy ismét népszerű legyen a kézilabda vidékünkön, emelte ki Rezes Károly.

A X. Zupkó József Kézilabda Emléktorna megnyitóját követően, tisztelegve az egykori elismert edző emléke előtt, a rendezvény névadójának tiszteletére emléktáblát avattak, melyet a résztvevők közösen megkoszorúztak.

A Rákóczi-főiskola számára a tudományok magas szintű művelése mellett fontos a sport és az egészséges életmód is – hangzott el Csernicskó István beszédében. „Fontosnak tartjuk, hogy az a kézilabda-akadémiai rendszer, amely elindult Kárpátalján, ne csak abban testesüljön meg, hogy a gyerekek a saját tanintézményeikben, a saját tornatanáraikkal ismerkedjenek meg a kézilabda alapjaival, hanem egymás között is versenyezzenek, és derüljön ki, hogy ki az igazán tehetséges” – fogalmazott a rektor úr.

A  „GENIUS” JA a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjával együttműködve Magyarország Kormánya, valamint a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásával a 2022/2023-as tanévben Kézilabda Tehetségpontokat hozott létre 3 régióban (Ung, Bereg, Máramaros-Ugocsa), ahol 60 és 90 perces edzések zajlottak rendszeresen.

A kézilabda tehetséggondozó program célja a tehetséges ifjú kézilabdázók felkarolása, segítése, fejlesztése az esélyegyenlőség jegyében, a kézilabdasport népszerűsítése, versenylehetőség biztosítása, valamint a kézilabda régi hírnevének visszaállítása régiónkban.

A tanév folyamán a tehetségpontokban összesen 969 fővel, 72 csoportban 22 edző foglalkozott az ifjú sportolókkal, akik több mint ötven különböző tanintézményből érkeztek szerte Kárpátaljáról.

A háborús kihívások közepette a tanévet végül 17 oktatóval, 35 csoportban (Beregvidék: 12, Máramaros-Ugocsa: 17, Ung-vidék: 6), 572 fiatal zárta.

A tanév végén a három régió központjaiban megrendezett regionális bajnokságokon mérhették össze tudásukat a tehetségpontokban tanuló fiatal sportolók.

A Máramaros-ugocsai Regionális Bajnokságra 2023. április 21-én került sor, amelynek a Feketeardói Líceum biztosította a helyszínt. A bajnokságra 153 fiatal sportoló nevezett be. Összesen 12 csapat mérkőzött meg 4 korkategóriában: U8–9, U10–11, U12–13, U14.

Az Ung-vidéki Regionális Bajnokság 2023. április 22-én zajlott, amelynek a Nagydobronyi Líceum biztosította a helyszínt. A bajnokságra 2 csapat, 22 fiatal nevezett be, az U12–13 korkategóriában.

A Beregvidéki Regionális Bajnokság 2023. április 23-án valósult meg, amelynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egészségügyi és Sportcentruma biztosította a helyszínt.

A Zupkó József Kézilabda Emléktornán a Kárpát-medence bármely országából érkező csapatok vehetnek részt minden évben az alábbi négy kategóriában: 1. Általános és középiskolás fiúcsapat (17 éves korig); 2. Általános és középiskolás lánycsapat (17 éves korig); 3. Sportiskolás lánycsapat (17 éves korig); 4. Sportiskolás fiúcsapat (17 éves korig).

A jelentkezési időszak alatt összesen 35 csapat regisztrált Kárpátalja 15 intézményéből. Határainkon túli csapatok idén nem jelentkeztek. A versenyen 11 fiú-, 14 lány- és 10 vegyes csapat mérkőzött meg, azaz összesen 427 ifjú kézilabdázó állt a pályára.

Optimizmusra ad okot, hogy a háborús körülmények ellenére is sok fiatal akar kézilabdával foglalkozni Kárpátalján – mondta Magyar Zoltán, az Országgyűlés labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya.

A verseny 8 kategóriájának eredményei a következők:

U8–9 kategória: I. Kis Galamb, II. Feketeardói Líceum, III. Beregvidék (Mezővári); U10–11, lányok: I. Nagyberegi Vadmacskák, II. Feketeardói Líceum, III. „KL” Gát; U10–11, fiúk: I. Benei Bajnokok, II. Feketeardói Líceum, III. Nagyberegi Középiskola; U12–13, fiúk: I. Nagydobrony, II. Feketeardói Líceum, III. Csepei Középiskola; U12–13 (+14), lányok: I. Beregvidék (Beregszász), II. Técsői Hollósy Simon Líceum; U12–13 (+14), vegyes kategória: I. Feketeardói Líceum, II. Tiszabökényi Gimnázium; Sportiskolás fiúk kategória: I. Técső, II. Huszt (Nárcisz), III. Huszt (Szpartak); Legjobb kapus: Moroz Mihajlo (Técső), Legjobb játékos: Stefuca Vaszil (Huszt – Nárcisz), Legjobb góllövő: Popovics Jurij (Huszt – Nárcisz); Sportiskolás lányok kategória: I. Aknaszlatinai Sportiskola, II. Virágok (Técső), III. Kárpáti Sportiskola, Legjobb kapus: Uhály Szófia (Técső), Legjobb játékos: Grin Andrea (Szlatina), Legjobb góllövő: Rácz Oktána (Kárpáti Sportiskola).

Az emléktorna végén a nyertesek kupákat, érmeket, okleveleket, valamint értékes sportszercsomagokat vehettek át.

A Magyar Kézilabda Szövetség továbbra is biztosítja a szakmai hátteret a sportág kárpátaljai fejlődéséhez. „Célunk az, hogy három–öt éven belül a kárpátaljai kézilabdázást akadémiai szintre emeljük” – hangsúlyozta Juhász István, az MKSZ sportszakmai igazgatója, valamint hozzátette, hogy a magyar kézilabdázás nagy családja képletesen szólva, de valójában komolyan gondolva, Kárpátalja csatlakozásával lett teljes.

Az emléktorna egyben a kézilabda tehetséggondozó program tanévzáró eseménye volt, amelynek megvalósulását Magyarország Kormánya és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatta.

TV21 Ungvár/K. K.