Tanulmányi úton az MCC kárpátaljai csapata

2023. május 22., 16:19 , 1160. szám

Ha azt mondom Szerencs, te azt mondod csokoládé. Ha azt mondom Tokaj, te azt mondod szőlő. Ha azt mondom Mathias Corvinus Collegium – Kárpátalja, akkor te azt mondod: tanulás, fejlődés, élmények ezrei! A Mathias Corvinus Collegium (MCC) az elmúlt hétvégén ötvenfős csapattal tett tanulmányi kirándulást Szerencs és Tokaj városában.

A hétvége során ötven MCC Kárpátalja FIT-es és KP-s diák látogatott el Szerencs és Tokaj városába. A tanulmányi kirándulás alkalmával megtekinthették a Zempléni Múzeumot, a csodás szerencsi várat, a tokaji pillangó- és ásványkiállítást, és persze nem maradhatott ki a csokoládékészítés sem.

A szerencsi csokoládégyártás idén ünnepli 100 éves évfordulóját. Ennek tiszteletére a Szerencsi Bonbon Kft. több programot is tervez a közönség számára. A diákok a Szerencsi Bonbon Kft. jóvoltából egy igazi interaktív foglalkozás keretein belül ismerkedhettek meg a csokoládékészítés rejtelmeivel. A gyerekek nagy örömükre elkészíthették saját táblás csokoládéjukat is olyan ízesítéssel, amilyet csak megkívántak.

A Zemplén Múzeumban megtekinthették Európa legnagyobb képeslapgyűjteményét, és bizony találkozhattak kárpátaljai városokban készült lapokkal is.

Mindemellett az a megtiszteltetés érte a csapatot, hogy a hétvége folyamán vendégül látta őket Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese. A finom vacsora mellett igen tartalmasat beszélgethettek a fiatalok a jövőtervezésről, energiaügyi kérdésekről és persze a hegyaljai nevezetességekről.

„A határon túli kapcsolatok és egymás megismerése kiemelten fontos” – hangsúlyozta Koncz Zsófia, valamint hozzátette: „Örömünkre szolgál, hogy Kárpátaljáról ilyen sok fiatal ellátogatott hozzánk és megismerhették vidékeinket.”

A Mathias Corvinus Collegium folyamatosan azon dolgozik, hogy a tehetséges gyerekek ne csak tárgyi tudást szerezzenek, hanem gyakorlati tapasztalatokat és élményeket is – hangsúlyozta Dobsa Beáta, az MCC beregszászi régióvezetője.

„Annak ellenére, hogy már több mint egy éve sújt minket a háború szele, mégis folyamatosan tudunk biztosítani a gyermekeink számára nem csupán oktatást, hanem másféle tanulmányi lehetőségeket is” – mondta Dobsa Beáta.

A Mathias Corvinus Collegium programja nagy népszerűségnek örvend Kárpátalján, ingyenes társadalomtudományi képzést kínálnak olyan fiatalok számára, akik az átlagnál tájékozottabbak szeretnének lenni és érdeklődnek a közéleti események iránt.

TV21 Ungvár/K. K.