Az amerikai hírszerzés szerint Zelenszkij a Barátság kőolajvezeték fel­robban­tására készült

2023. május 16., 18:19 , 1159. szám

Orosz falvak elfoglalása, a Magyarországra is olajat szállító vezeték bombázása és nagy hatótávolságú rakéták kilövése az orosz határon túli célpontokra – ezek is szerepeltek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök radikális tervei közt, amelyekről amerikai kémek szereztek tudomást.

Az interneten kiszivárgott amerikai katonai hírszerzési dokumentumokból kiderül, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz határokon túli támadásokat tervezett, így akart befolyást és lépéselőnyt szerezni a háborús konfliktusban – számolt be róla a The Washington Post amerikai lap.

Egy januári megbeszélésen például azt javasolta, hogy Ukrajna mérjen csapásokat Oroszországra azzal, hogy orosz falvakat foglal el. Egy másik megbeszélésen az ukrán vezető azon siránkozott, hogy Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú rakétái, amelyek képesek lennének elérni az Oroszországban állomásozó orosz csapatokat, és nincs semmi, amivel megtámadhatná azokat. Ennek érdekében ilyen fegyverek beszerzését sürgette.

Egy februári, Julija Szviridenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón pedig Zelenszkij azt javasolta, hogy robbantsák fel a Barátság kőolajvezetéket, amely olajat szállít Magyarországra, és kritikus fontosságú a magyar gazdaság szempontjából. Az amerikai hírszerzők szerint Zelenszkij rendkívül dühös volt a találkozó idején Magyarországra.

Emlékezetes, hogy Ukrajna többször is azzal fenyegette meg a magyar kormányt, hogy megakadályozza a kőolaj bevitelét az országba a vezetéken keresztül, ha nem áll be a sorba az uniós szankciókat illetően Oroszországgal szemben. Egy tavaly májusi megbeszélésen az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes azt találta mondani, hogy: „Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték.”

A csővezeték déli ágán – amelynek a felrobbantásáról az ukrán elnök beszélt – keresztül évente csaknem nyolcmillió tonna orosz olaj érkezik Magyarországra. Ennek kiesése súlyos problémát okozna a magyar gazdaságban, nem hiába kapott a magyar kormány mentességet az orosz kőolajra vonatkozó tilalom alól. Még úgy is lenullázódhatna a magyar ipar, hogy egyébként a hazai tartalékok több hónapra elegendők, illetve az Adria vezetéken lehet pótolni az esetlegesen kieső mennyiség egy részét, bár ez közel sem ennyire egyszerű folyamat – írja a Világgazdaság, amely megjegyzi azt is, hogy az amerikai kémek információi alkalmasak arra, hogy még inkább lerontsák Magyarország és Ukrajna egyébként is terhelt viszonyát. Felmerül a gyanúja annak is, hogy az ukránoknak közük lehet az egyébként gyakori működési zavarokhoz a Barátság vezeték körül. Legutóbb éppen pár napja, május 10-én derült ki, hogy támadás érte a csővezetéket a brjanszki töltőállomáson.

Volodimir Zelenszkij fantáziálásnak nevezte a Whasington Postban megjelent hírt, kommentjében kijelenetette: „Ukrajnának teljes joga van megvédeni saját magát, és ezt teszi jelenleg is.”

            (magyarnemzet.hu/gordonua.com)