A háború beárnyékolta a sajtószabadságot

2023. május 10., 18:30 , 1158. szám

Ukrajna 27 pozíciót emelkedve egy év alatt a 79. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezetnek a sajtószabadság helyzetéről készült idei értékelésében. A jelentést minden évben május 3-án, a sajtószabadság világnapján adják ki.

Az ukrajnai javulás elsősorban a legtöbb tömegtájékoztatási eszköz gazdasági stabilizálódásával függ össze – írja az RSF adatait ismertető összeállításában a DW. Emellett csökkent az oligarchák befolyása az újságírásra. A biztonság kategóriában azonban Ukrajna az utolsó előtti helyen áll a világon, ami az Oroszország által Ukrajnában a médiamunkások ellen elkövetett háborús bűncselekményeknek tudható be.

Az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni teljes körű inváziója során megölt újságírók száma elérte az 56-ot – közölte Lina Kus, az Ukrán Újságírók Országos Szövetségének első titkára a Kivégzett szólásszabadság. Az újságírók az orosz katonai offenzíva célpontjai címmel rendezett kerekasztal-beszélgetésen, amelyről az Ukrinform számolt be.

Oroszország kilenc pozíciót vesztett egy év alatt a rangsorban (164. hely). Az Ukrajna elleni teljes körű háború kitörése óta az Oroszországi Föderációban szinte minden független médiát betiltottak, blokkoltak, illetve úgynevezett külföldi ügynöknek minősítettek. Akár 15 év börtönt is kaphatnak a médiában dolgozók, amennyiben „hamis” híreket terjesztenek az orosz fegyveres erőkről. Evan Gershkovich amerikai újságíró bebörtönzése azt mutatja, hogy Oroszországban még a külföldi tudósítók is üldözésnek vannak kitéve.

Az orosz invázió rávetette árnyékát a médiaállapotokra a ma már az Oroszországi Föderáció ellenőrzése alatt álló Fehéroroszországban is (157. hely). Ugyancsak a sajtószabadság helyzetének észrevehető romlása volt tapasztalható Közép-Ázsiában, így például Kirgizisztán a 122. helyen találta magát, egy év alatt 50 pozíciót csúszott vissza a rangsorban.

A szabadság és a biztonság törékeny egyensúlya Nyugaton

Az ukrajnai háború Nyugat-Európát is érintette, ahol gyakran igyekeznek megtalálni az egyensúlyt a biztonság és a szabadság között – jegyzi meg az RSF. Számos ország korlátozta az újságírói tevékenységet „nemzetbiztonsági” megfontolásokból. Görögországban (107. hely) a titkosszolgálatok újságírók utáni kémkedése a Predator szoftverrel a sajtószabadság legsúlyosabb sérülésének bizonyult az EU-ban 2022-ben, ami megmagyarázza, hogy miért kapta az ország a legrosszabb besorolást az uniós tagállamok közül idén.

Nagy-Britanniában (26. hely), ahol Julian Assange még mindig börtönben várja kiadatását, az újságírókat kriminalizáló nemzetbiztonsági törvénytervezet fenyegeti az oknyomozókat. Finnországban (5. hely) két újságírót ítéltek el államtitkok kiszivárogtatása miatt, az első három közül kieső, idén negyedik helyen álló Svédország új szabályozása pedig aláássa az újságírói források bizalmas kezelését. Németország a tavalyi 16. helyről a 21. helyre esett vissza a 180 országot felvonultató rangsorban. Magyarország ugyanakkor a 85.-ről a 72. helyre lépett előre. Összességében az EU-tagállamok száma, ahol javult a sajtószabadság indexe, duplája a visszaesőkének.

A világ első három országa Norvégia, Írország és Dánia. Az USA a 45. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül rangsorában.

(hk/dw.com/ukrinform.ua)