A kormány szerint minden uniós országgal együttműködnek, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások

2023. április 6., 16:22 , 1153. szám

Ukrajna kétoldalú tárgyalásokat folytat az Európai Unió országaival, hogy optimalizálja a reformokat, és meggyőzze a tagállamokat arról, hogy még idén meg kell kezdenie az uniós csatlakozási tárgyalásokat – mondta el az Euractivnak Olha Sztefanisina európai integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes, akit a Jevropejszka Pravda idéz.

„Ebben a szakaszban minden uniós tagállammal dolgozunk, kommunikálunk a reformprogramról, megalapozva a csatlakozási tárgyalások elkezdésének szükségességét” – mondta Sztefanisina.

A miniszterelnök-helyettes szerint fontos azt az üzenetet közvetíteni az ukrán nép felé, hogy „jó úton járunk, hogy készülünk a győzelemre, és az EU támogatja az ukrán kormányt a reformok végrehajtásában”.

A politikus nem részletezte, mely uniós tagállamokat kell még meg­győzni ahhoz, hogy Ukrajna megkezdhesse a csatlakozási tárgyalásokat.

Arra a kérdésre, mennyire reális Ukrajna vágya, hogy decemberig megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat, Sztefanisina azt mondta, hogy „ez politikai döntés lesz”.

„Érthető, hogy maga a csatlakozási folyamat nem lesz politikai folyamat, hanem sok kemény technikai munkát igényel” – tette hozzá.

Sztefanisina szerint az egyik fő feladat, amelyet Ukrajnának teljesítenie kell, hogy korrigálnia szükséges az alkotmánybírák kiválasztását. Ehhez további jogszabályi változásokra lesz szükség, de ez szerinte májusra elvégezhető.

Az Európai Bizottság idén ősszel teszi közzé értékelését Ukrajna előrehaladásáról az EU felé vezető úton. Ezt megelőzően, még tavasszal várható az EB szóbeli értékelése a Kijev számára meghatározott hét EU-tagjelölti ajánlás teljesítéséről.

(hk/eurointegration.com.ua)