Új miniszterek a kormányban

2023. március 29., 11:02 , 1152. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa március 21-én kinevezte az oktatási és tudományos minisztert, a stratégiai iparágak miniszterét, valamint az innovációért, az oktatás, a tudomány és a technológia fejlesztéséért felelős miniszterelnök-helyettest, aki egyben a digitális átalakulásért felelős miniszter is.

Régi és új arcok

A DW beszámolója szerint az Oktatási és Tudományos Minisztérium új vezetője Okszen Liszovij lett. Liszovij 2010 óta a Kis Tudományos Akadémia (MAN) Nemzeti Központ vezetője. Tavaly, a teljes körű orosz invázió megindulása után Liszovij önként jelentkezett a frontra, de egyúttal a MAN igazgatói feladatait is ellátta a távolból.

Olekszandr Kamisint nevezték ki a stratégiai iparágak miniszterévé. Ő a legutóbbi időkig az Ukrzaliznicja igazgatótanácsának elnöki posztját töltötte be. Másfél éven át vezette a vasúttársaságot.

Mihajlo Fedorov nem „új arc” a kormányban, parlament általi kinevezését akár formaságnak is tekinthetjük. Ő eddig is miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be a miniszteri kabinetben, s csak jogköreinek bővítése céljából menesztette a Rada a kinevezését megelőző napon. Ő felügyeli mostantól az Oktatási és Tudományos Minisztérium, illetve a terület digitalizálását is, ami jelentős változásokat sejtet.

Előző nap a parlament Fedorovval együtt menesztette tisztéből Szerhij Skarlet oktatási és tudományos minisztert, valamint Pavlo Rjabikin stratégiai iparágakért felelős minisztert.

Kényes téma

A legnagyobb médiavissz­hangot valamennyi felsorolt esemény közül az oktatási és tudományos miniszter távozása váltotta ki, s utódja kinevezése is beszédtéma volt napokig. Ukrajnában az oktatásért és a tudományért felelős tárca irányítása kényes témának számít, s az utóbbi években alig akadt a miniszterek között, aki maradéktalanul meg tudott volna felelni a különféle, időnként egymásnak homlokegyenest ellentmondó szakmai és politikai elvárásoknak.

A legutóbb menesztett Skarlet sem volt kivétel, lényegében a kezdetektől, 2020-tól a bírálatok kereszttüzében állt. Egyébként már a kinevezése sem volt zökkenőmentes, hiszen körülbelül fél évig megbízott tárcavezetőként dolgozott, mígnem a parlamentben végre összegyűlt a kellő számú szavazat a hivatalos megerősítéséhez tisztségében – idézi fel az előzményeket összeállításában a BBC News Ukrajina. Volt, aki a Viktor Janukovics elnök kormányzatához fűződő állítólagos kapcsolatait hánytorgatta fel, volt, aki a tudományos munkásságával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt tartotta elfogadhatatlannak személyét. Csak olaj volt a tűzre, hogy neki kellett volna sikerre vinni az ezer sebből vérző oktatási reformot, aztán jött a világjárvány és a háború, amelyek további problémákat szültek. Ezek fényében várható volt, hogy Volodimir Zelenszkij elnök előbb-utóbb megválik az egyre népszerűtlenebb minisztertől. Bár ahogyan annak idején, Skarlet felbukkanása előtt, most sem lehetett egyszerű megtalálni a méltó utódot.

Okszen Liszovij fogadtatása a közvélemény és a sajtó részéről egyaránt optimizmusra adhat okot. Bizonyára az ismert jogvédő-disszidens szülők, s a mostani háborús szerepvállalás is sokat nyomnak a latban. Elsősorban azonban a MAN-ban végzett munkáját tartják nagyra, s a sokat megélt, melléfogások által alaposan megtépázott Oktatási és Tudományos Minisztérium átalakítását remélhetik tőle.

A gyanú

Mielőtt sor került volna a parlamenti szavazásra a miniszteri kinevezéséről, felmerült a plágium gyanúja kandidátusi disszertációja kapcsán. Liszovij ígéretet tett, hogy amennyiben a gyanú beigazolódik, lemond tudományos fokozatáról. Ez lecsillapította a kedélyeket, a Legfelső Tanács megerősítette a kinevezését.

Kétségtelenül az új miniszter javára írandó, hogy az Ukrajinszka Pravda életmódmagazinja, az Élet (Життя) beszámolója szerint Liszovij a Facebook közösségi oldalon jelezte, disszertációját benyújtotta ellenőrzésre a Nemzeti Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökséghez. Ugyanez a testület erősítette meg a plágiumot annak idején Skarlet dolgozatában.

(zzz/dw.com/bbc.com/life.pravda.com.ua)