„A kézilabdának Kárpátalján újra lesz jövője”

Továbbképzés a „GENIUS” Kézilabda Tehetségpontok oktatói számára

2023. március 13., 19:23 , 1150. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Sportakadémiai Központjával együttműködve, valamint Magyarország Kormánya támogatásával a 2022/2023-as tanévben szélesítette tevékenységét, és 15 kézilabda-tehetségpontot hozott létre. A Beregszászi Járási Tanács által ösztönzött kézilabda-foglalkozásokon összesen 861 fiatal kezdte meg az edzést. A fiatalokkal olyan helyi edzők foglalkoznak, akiket az MKSZ munkatársai készítenek fel. Számukra tartott most a „GENIUS” JA és az MKSZ kétnapos intenzív képzést neves magyarországi mesteredzők bevonásával.

Térségünkben a kézilabda nagy múltra tekint vissza, amely a 70-es–80-as évekre vezethető vissza, amikor is előtérbe került a testnevelés. Beregszász térségében már ekkor sporttér, két stadion és ifjúsági sportiskola működött. A beregszászi sportcsarnokban gyakran tartotta levezető edzéseit a Kijevi Dinamo focicsapata, a többszöri BEK-győztes (Európai Kupabajnokság) Kijevi Szpartak női kézilabdacsapata, valamint a női ritmikus sportgimnasztika-válogatott. Itt jött létre és kezdte meg edzéseit a Zupkó József mesteredző vezette női kézilabdacsapat, amely feljutott a legfelső ligába is.

A kézilabdacsapat tagjai már az 1970-es évek végén a Szovjetunió legfelső bajnokságában játszottak. A beregszászi női kézilabdacsapatok (Szpartak, Kolosz, Baktyanka) a Szovjetunió agráripari sportegyesületeinek többszörös országos bajnokai, aranyérmesei voltak, játékosaik bekerültek a szovjet válogatottba is. A kézilabda magas szinten fejlődött. Zupkó József, Volodimir Lukics, Anatolij Romodan, Borisz Gebesh edzők számos híres kézilabdázót neveltek ki. Zupkó József, a beregszászi sportiskola edzője volt az, aki Kárpátalján elsőként kezdte fejleszteni a női kézilabdázást. A rendszerváltás után azonban az anyagi gondok megnehezítették a sportlétesítmények fejlődését. A 90-es évek végére egyre kevesebb pénz jutott a sportra, megkezdődött a létesítmények hanyatlása.

A kézilabda életben tartásáért a „GENIUS” JA 2014 óta minden évben megrendezi a Zupkó József Kézilabda Emléktornát, ahol évente megközelítőleg 50-100 diák vesz részt. 2022 nyarán az emléktorna továbbgondolása céljából a „GENIUS” JA a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség Sportakadémiai Központjával együttműködve Kézilabda Tehetségpontokat hozott létre teljes kárpátaljai lefedettséggel.

A program célja a tehetséges gyerekek felkarolása, fejlesztése az esély­egyenlőség jegyében, a kézilabda népszerűsítése Kárpátalja iskoláiban, a tehetséges ifjú kézilabdázók felkutatása, versenylehetőség biztosítása, valamint visszahozni a kézilabda régi hírnevét régiónkban. A nagyszabású program anyagi és szakmai támogatója a Magyar Kézilabda Szövetség.

A Kézilabda Tehetségpontokba 2022. augusztus 25. – szeptember 18. között 861 lelkes kézilabdázni vágyó fiatal nyújtotta be jelentkezését. A jelentkezési határidő után megtörtént a csoportbontás, majd ezt követően sor került az oktatók első képzésére, és 2022. október 10-től 3 régióban, 15 Kézilabda Tehetségközpontban kezdődhetett el a munka 832 diákkal 7 korcsoportban, 45 csoportban 21 testnevelő tanárral.

A képzés elindulását követően további kérelmek benyújtása jelezte, hogy vannak még érdeklődők. Egyetlen kézilabdázni vágyó fiatalt se utasítottak el, elfogadták a jelentkezéseket. Így összesen 910 főre nőtt a beregisztrált diákok száma.

Az oktatás hatékonyságát növelte, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség jóvoltából 2022. november 9-én minden Kézilabda Tehetségpont labdacsomagban részesült. Összesen 383 db sporteszközt osztottak ki: 90 db szivacs-, 110 db 0-s, 119 db 1-es és 64 db 2-es labda.

Március 4–5-én megrendezték a képzők képzését, ahol Horváth László, a Magyar Kézilabda Szövetség Képzési Központjának vezetője, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) mesteredzője, Varga József, a Hajdúnánási Sportklub szakmai igazgatója, az EHF mesteredzője, Martinovics Ferenc, a Kisvárdai Kézilabda Club (KKC) erőnléti edzője, valamint Jenei Tamás, a Hajdúnánási Sportklub edzője osztották meg szakmai tapasztalataikat, tudásukat a kárpátaljai Kézilabda Tehetségpontok oktatóival.

„Nagy örömmel közölhetem, hogy a rengeteg kihívás és nehézség ellenére a „GENIUS” JA által létrehozott és működtetett kézilabda-tehetségpontok aktívan jelen vannak és tevékenykednek megyénk életében” – hangsúlyozta Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója. „Ez volt most a képzők képzése, hiszen hogy magas szintű, európai uniós színvonalú programot valósítsunk meg, ahhoz az oktatóknak is részt kell venniük ezeken a képzéseken, ahol mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokon is részt vehettek” – tette hozzá.

A továbbképzés hivatalos megnyitóját megtisztelte jelenlétével Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási, tudományos, kulturális, egyházügyi, ifjúsági, sport-, nemzeti kisebbségi és információs bizottságának elnöke, továbbá prof. dr. Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

„Kijelenthetjük, hogy a kézilabdának Kárpátalján újra lesz jövője, hiszen a projekt már fél éve tart, és úgy gondolom, hatalmas sikerként könyvelhetjük el” – emelte ki Rezes Károly a foglalkozásokkal kapcsolatban.

A képzés gyakorlati foglalkozásain részt vett a Nagyberegi Kézilabda Tehetségpont U8–9, valamint a Beregszászi 1. Sz. Kézilabda Tehetségpont (Kossuth Lajos Líceum) U10–11 és U12–13 korosztálya.

Jelenleg nem teljes a létszám az edzéseken, hiszen a háború miatt érezhető némi lemorzsolódás, így most összesen 552 diákkal 7 korcsoportban 35 csoportban 17 testnevelő tanár foglalkozik a kisebbekkel hatvan-, a nagyobbakkal kilencvenperces edzéseken.

A nehéz közlekedési viszonyok, a gyakori légiriadók és az áramkimaradások miatt az oktatóknak komoly kihívás a foglalkozások megtartása, azonban nagy az igyekezet, a tenni akarás, a diákok lelkesedése és motiváltsága, így a program a nehéz infrastrukturális körülmények ellenére is sikeres.

A tanórákat követően áprilisban elkezdődnek a regionális megmérettetések, amelyek keretén belül három regionális bajnokság kerül megrendezésre: 1. Máramaros-Ugocsai bajnokság – 2023. április 21., Feketeardói Líceum; 2. Ung-vidéki bajnokság – 2023. április 22., Nagydobronyi Líceum; 3. Beregvidéki bajnokság – 2023. április 23., II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

A regionális bajnokságok résztvevői pedig 2023. május 13-án megmérettetnek a „GENIUS” Alapítvány által megszervezésre kerülő X. Jubileumi Zupkó József Kézilabda Emléktornán.

A Kézilabda Tehetséggondozó program megvalósulását Magyarország Kormánya és a Magyar Kézilabda Szövetség támogatja.          

K. K.