Márciusi változások: nyugdíjak, médiatörvény, óraátállítás

2023. március 9., 08:16 , 1149. szám

A tavasz első napjaiban emberek millióit érintő változások várhatók Ukrajnában.

Nyugdíjak indexálása

Márciusban a kormány indexálja a nyugdíjakat. A szociálpolitikai tárca szerint a nyugdíjasok kifizetései kategóriától függően átlagosan 400–700 hrivnyával emelkednek. Adataik szerint 10,557 millió embert érint az indexálás. Az állami költségvetésből 82 milliárd hrivnyát fordítanak erre – írta a BBC News Ukrajina.

A kormány most először indexálja a legalacsonyabb nyugdíjakat. Korábban nem indexálták a minimális juttatásokat, hanem felülvizsgálták a létminimum növekedésével együtt, más szóval hozzáigazították annak összegéhez. Okszana Zsolnovics szociálpolitikai miniszter szerint március 1-jétől legalább 400 hrivnyával emelik a minimális összegű nyugdíjakat.

Denisz Smihal miniszterelnök jelezte, nő a rendvédelmi szervek nyugdíjasainak juttatása, valamint azoké is, akiknek 2020–2022-ben állapították meg a nyugdíját. A Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálatának tájékoztatása szerint a kormányfő kijelentette, a nyugdíjemelés maximális mértéke 1 500 hrivnya lesz, a minimális pedig 100 hrivnya – még akkor is, ha a számítások alapján az indexálás mértéke ennél kisebb lenne.

Emellett a kormány havi kompenzációt fizet a 70 év felettieknek. Erre a kifizetésre azok számíthatnak, akiknek a nyugdíja nem éri el a 10 340 hr-t. A 80 év felettiek 570 hrivnyára számíthatnak, a 75–80 év közöttiek 456 hr-ra, a 70–75 évesek pedig 300 hrivnyára.

Katonák javadalmazása

Márciustól új szabályok szerint számítják fel a prémiumokat és pótlékokat a katonáknak. Az új rendszert februárban vezették be, de a fegyveres erők tagjai a tavasz első napjaitól kapják először az új szabályok szerint a juttatásaikat.

Mostantól az anyagi ellátmány a katona állomáshelyétől, illetve a harcokban való részvételétől függ. A fronton lévő katonák továbbra is havi 100 000 hrivnya jutalmat kapnak, ezt a pénzt a harci feladatok teljesítésével időarányosan fogják felszámítani nekik.

Szintén 100 000 hrivnyát fizetnek – a harci bevetések konkrét időtartamára – a rakétaerőknél és a tüzérségnél szolgálóknak, a pilótáknak, tengerészeknek, katonaorvosoknak, valamint a légvédelmi erők frontövezetben feladatot ellátó katonáinak.

Azoknak, akik a katonai irányító testületeknél harci feladatokat teljesítenek, a felsőbb parancsnokság döntése alapján 50 000 hrivnyát fognak kifizetni.

Harmincezer hrivnya jutalmat kapnak azok a katonák, akik harci feladatokat teljesítenek az harci cselekmények övezetében, de nem közvetlenül a frontvonalon.

Eltörölték a 30 000 hr prémiumot a frontövezeten kívüli egységekben és alakulatoknál szolgálatot teljesítő katonáknál, valamint a sorkatonák, kadétok, főosztályok és parancsnokságok tisztjei számára.

Vége az adóamnesztiának

Március 1-jén véget ért az adóamnesztia, vagyis a magánszemélyek egyszeri önkéntes vagyonbevallási kampánya.

Az adóhatóság ily módon adott lehetőséget azoknak a bevételeknek a legalizálására, amelyek után a 2021. január 1-jei állapot szerint nem, vagy nem teljes egészében fizették meg az adókat és illetékeket. Az amnesztia feltételei értelmében a lehetőséggel élő személyek mentesültek a felelősségre vonás alól bevételeik eltitkolásáért.

Az adóamnesztia eredetileg 2022. szeptember 1-jéig tartott volna, de a parlament a háború miatt fél évvel meghosszabbította ezt az időszakot. A Pénzügyminisztérium hivatalos honlapján megjelent tájékoztatás szerint a polgárok a kampány kezdetétől 2023. március 1-jéig 8,8 milliárd hrivnyát vallottak be.

A menekültek regisztrációjának megerősítése

Márciusban változásokkal kell számolniuk az uniós országokban tartózkodó ukrán menekülteknek.

Többségük a háború kitörése utáni első hullámban érkezett az európai országokba, és 2023. március 4-ig kapták meg az ideiglenes védelem státuszát. A legtöbb érintett ország már automatikusan meghosszabbította ezt a státuszt 2024. március 4-ig, de némelyikben a menekülteknek bizonyos lépéseket kell tenniük a státusz megőrzése érdekében.

Így a Cseh Köztársaságban az ukránoknak március 31-ig ismételt regisztráción kell átesniük, személyesen keresve fel a Cseh Köztársaság Belügyminisztériumát vagy online. Hollandiában a regisztráció meghosszabbításához meg kell erősíteni a lakóhely-bejelentést, Svédországban március 4-ig kellett ez irányú kérelmet benyújtani az állami hatóságokhoz.

A legtöbb ukrán menekültet befogadó Lengyelországban az ideiglenes védelem státusza 2023 augusztusáig érvényes, de az ország idén néhány új szabályt vezet be. Így március 1-jétől a 120 napot meghaladó ideig az országban tartózkodó ukránoknak hozzá kell járulniuk a lakhatási költségekhez a közösségi szállásokon, de legfeljebb napi 40 złotyval. Ez a követelmény nem vonatkozik a gyermekekre, nyugdíjasokra, sokgyermekes szülőkre és más veszélyeztetett csoportokra.

Médiatörvény

Március 31-én lép életbe az új médiatörvény. Az elmúlt években számos vita tárgyát képezte a jogszabály, amely az EU-csatlakozás egyik feltétele.

Az új szabályozás egyebek mellett rendelkezik az online média – bár nem kötelező – nyilvántartásba vételéről és felelősségéről, valamint a médiapiac szabályozásában jelentős jogosítványokat ruház az Országos Televízió- és Rádióműsor-tanácsra.

A törvény külön fejezetet szentel a médiatevékenység szabályozásának az Ukrajna elleni fegyveres agresszió körülményei között.

Március végén ugyanakkor nem lép életbe a törvény valamennyi rendelkezése. Egyes szabályok bevezetésére későbbi időpontokban kerül sor.

Nyári időszámítás

Bár a nyári időszámításra való átállásnak sok ellenzője van, a Legfelső Tanács még nem döntött annak eltörléséről.

Ha így is marad, a hónap utolsó vasárnapján, március 26-án kijevi idő szerint hajnali 4 órakor egy órával előre húzzuk a mutatókat.

(zzz/bbc.com/radisvoboda.org/mof.gov.ua)