Szakmai napot tartott Kárpátalján a Magyar Kézilabda Szövetség és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

2023. március 7., 08:43 , 1149. szám

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Sportakadémiai Központjával együttműködve, valamint Magyarország Kormánya támogatásával a 2022/2023-as tanévben szélesítette tevékenységét és 15 kézilabda-tehetségpontot hozott létre. A Beregszászi Járási Tanács által ösztönzött kézilabda-foglalkozásokon összesen 861 fiatal kezdte meg az edzést. A fiatalokkal olyan helyi edzők foglalkoznak, akiket az MKSZ munkatársai készítenek fel. Számukra tartott most a „GENIUS” JA és az MKSZ kétnapos intenzív képzést neves magyarországi mesteredzők bevonásával.

„Nagy örömmel közölhetem, hogy a rengeteg kihívás és nehézség ellenére a „GENIUS” JA által létrehozott és működtetett kézilabda-tehetségpontok aktívan jelen vannak és tevékenykednek megyénk életében” – hangsúlyozta Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója. „Ez volt most a képzők képzése, hiszen hogy magas szintű, európai uniós színvonalú programot valósítsunk meg, ahhoz az oktatóknak is részt kell venniük ezeken a képzéseken, ahol mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokon is részt vehettek” – tette hozzá.

A kézilabda-tehetségpontok létrejöttét a Beregszászi Járási Tanács szorgalmazta. Rezes Károly, a tanács elnöke kiemelte: fontosnak tartja azt, hogy a kárpátaljai kézilabda-oktatás és az utánpótlás-nevelés megfelelő színvonalú legyen.

„Kijelenthetjük, hogy a kézilabdának Kárpátalján lesz jövője, hiszen a projekt már fél éve tart, és úgy gondolom, hatalmas sikerként könyvelhetjük el” – emelte ki Rezes Károly a kézilabda-foglalkozásokkal kapcsolatban.

Az MKSZ Kárpát-medence-szerte folytat utánpótlás-nevelést. Céljuk nem az, hogy elszippantsák Kárpátaljáról a tehetségeket, hanem éppen ellenkezőleg: a kézilabda népszerűsítése megyénkben, a tehetséges kárpátaljai fiatalok felkarolása és a versenylehetőség biztosítása számukra.

„A Magyar Kézilabda Szövetség nagy hangsúlyt fektet a határon túli magyarok képzésére, az ott tartott programokra is, hiszen ez nemcsak a nemzeti összetartozást erősíti, hanem a határon túli magyar kézilabdázók lehetőségeit is próbálja felemelni” – mondta Horváth László, az MKSZ Képzési Központjának vezetője.

Jelenleg nem teljes a létszám az edzéseken, hiszen a háború miatt érezhető némi lemorzsolódás, viszont még így is 552 fiatal vesz részt az alkalmakon, akikkel a 21 oktatóból tizennyolcan foglalkoznak hétről hétre, a kisebbekkel hatvan-, a nagyobbakkal kilencvenperces edzéseken.

A fiatalok a különböző régiókban már az első szintfelmérő bajnokságokon is részt vettek. A közeljövőben pedig elkezdődnek azok a mérkőzések is, amelyek a X. Zupkó József Kézilabda Emléktornához kapcsolódnak. A program magyarországi támogatással valósul meg.

TV21 Ungvár/K. K.