Svájci magyar protestáns gyülekezetek adománya a kárpátaljai kórházak számára

2023. február 22., 15:23 , 1148. szám

A KEGYES Jótékonysági Alapítvány minden évben igyekszik segíteni azon kórházakat és intézményeket, amelyek árva gyerekekkel foglalkoznak, hiszen az alapítvány fő profilja az „elfelejtett” gyermekek segítése. Nemrégiben a svájci protestáns magyar hívek gyűjtésének köszönhetően egy kamionnyi egészségügyi eszköz érkezett Kárpátaljára. A KEGYES ezen eszközök egy részét a Beregszászi Linner Bertalan Járási Központi Kórház számára juttatta el.

Sipos József református lelkipásztor, a KEGYES Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta: „A svájci protestáns magyar gyülekezetek szövetsége gyűjtötte a most átadott eszközöket. A KEGYES gyűjtéséhez először Svájc hat nagyvárosának gyülekezete csatlakozott novemberben, majd közösen jött az ötlet, hogy gyűjtsünk kórházi felszerelésekre, amelyhez csatlakozott a Svájci Máltai Szeretetszolgálat is. Az ő raktáraikban vannak az orvosi felszerelések, kellékek, elektromos ágyak és egyszerű kórházi ágyak. Egy kamionnal szállították mindezt Magyarországra, ott a Segítő Összefogás Jótékonysági Alapítvány a partnerünk, akiknek köszönhetően sikerült áthozni a határon az adományokat. A KEGYES pedig eljuttatta a kárpátaljai kórházak számára a felajánlásokat. Első körben Beregszászba jöttünk, de tervben van még egy hasonló segítség eljuttatása a munkácsi és nagyszőlősi kórházak számára is” – fogalmazott az elnök.

Beregszászban is nagy szükség van a támogatásra, hiszen a járás lakossága mellett számtalan menekült is érkezik a kórházakba, így megnövekedett a betegek száma.

Joszip Bubrjak, a Beregszászi Linner Bertalan Járási Központi Kórház szakmai igazgatója köszönetét fejezte ki az adományokért. „Minden egyes szállítmányért, ami az ukrajnai kórházaknak és az egészségügynek érkezik, nagyon hálásak vagyunk, hiszen nagyon nehéz körülmények között kell helytállnunk” – mondta el a kórház szakmai igazgatója.

Bár a kórházak számára számos felajánlás érkezett az elmúlt időszakban, mégis vannak olyan eszközök, melyekből hiány van. „Mivel a KEGYES mindennap jelen van az elfelejtett gyerekekkel a kórházban, ezért látjuk, hogy pontosan mi az, amire szüksége van egy-egy intézménynek. Amit most át tudunk adni számukra, az már egy jelentősebb segítségnyújtás” – mondta el Sipos József.

A tervek szerint a következő hetekben az alapítvány igyekszik átadni minden kiválasztott kórház számára a svájci magyar gyülekezetek adományait, amelyek kórházi elektromos és egyszerű ágyakat, különböző kórházi eszközöket és kellékeket tartalmaznak.            

TV21 Ungvár/EV