Külügyminisztérium: Oroszország aláássa az Egyesült Államokkal a nukleáris fegyverekről kötött szerződést

2023. február 22., 12:46

Ukrajna Külügyminisztériuma az agresszor állam újabb provokatív lépésének nevezte az Oroszországi Föderáció azon döntését, hogy felfüggeszti részvételét az Egyesült Államokkal a hadászati támadófegyverek csökkentéséről kötött szerződésben – írja a Jevropejszka Pravda Oleh Nikolenkóra, a tárca szóvivőjére hivatkozva.

Oroszország folytatja a nukleáris leszerelés és az atomsorompó meglévő architektúrájának szándékos rombolását – hangsúlyozta Nikolenko.

„Azáltal, hogy aláássa az egyik legfontosabb nemzetközi egyezményt a nukleáris fegyverzet-ellenőrzés területén, Oroszország újabb dacos kihívást intéz a világközösséghez, igazolja bűnöző természetét és további agresszív szándékait a nemzetközi béke és biztonság megsemmisítését illetően. Moszkva retorikája a nukleáris fegyverek felhasználásának lehetőségével kapcsolatban elfogadhatatlan, és az egész világ biztonságát veszélyezteti” – szögezte le a szóvivő.

Ukrajna Külügyminisztériuma felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy adjanak határozott választ Oroszország agresszív magatartására, foganatosítsanak sürgős közös intézkedéseket a terrorista állam által elkövetett nukleáris zsarolás bármely formájának megelőzésére és megakadályozására.

A Jevropejszka Pravda felidézi, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította Oroszországot, hogy vizsgálja felül a START megállapodásban való részvételének felfüggesztésére vonatkozó döntését.

A hadászati támadófegyverekről szóló megállapodás, amelyet 2021-ben öt évvel meghosszabbítottak, változatlanul az egyetlen érvényes fegyverzet-ellenőrzési szerződés az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok között – emlékeztet a portál.

A 2010-ben aláírt szerződés 700-ra, illetve 1550-re korlátozza az Oroszországi Föderáció és az Egyesült Államok stratégiai hordozóinak és nukleáris robbanófejeinek számát.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)