Módosul a határátlépési eljárás az ukrán–magyar határátkelőhelyeken

2023. február 21., 08:13

Módosul a határátlépési eljárás az ukrán–magyar határátkelőhelyeken. A február 3-tól érvényes eljárásrend szerint, a háború kitörése után Ukrajnába érkezett nem ukrán állampolgárok csak érvényes okmányokkal léphetnek be Magyarország területére – jelentette be Rétvári Bence, a Belügyminisztérium országgyűlési államtitkára.

A politikus elmondta: „Azok, akik a háború kirobbanása előtt érkeztek Ukrajnába – bármilyen állampolgárként – és rajta keresztül így akarnak Magyarország területére jutni, azok tekintetében elfogadjuk a humanitárius okot, a háború elől menekülést, és így beengedjük őket Magyarország területére, hiszen ők a háború előtt érkeztek még Ukrajnába.

Ugyanakkor azok, akik a háború kirobbanása után érkeztek Ukrajnába, és nincs meg a schengeni övezetbe való belépéshez a megfelelő iratuk – útlevél, vízum, vagy bármi egyéb, ami szükséges ahhoz, hogy a schengeni övezetbe lépjenek –, azokat nem fogjuk beengedni Magyarország területére, mert láthatóan az illegális migrációnak kialakult egy ilyen egyedi formája, amelyben valakik, akik nem rendelkeznek az Európai Unió területére való belépés lehetőségével, az ukrajnai határszakaszon való, egyedi döntést használták ki arra, hogy anélkül jussanak be az Európai Unió területére, hogy rendelkeznének az ide bejutáshoz szükséges okmányokkal” – jelentette ki az államtitkár.

Tovább folytatva hozzátette, hogy ezzel Magyarország követi a szlovák és lengyel gyakorlatot, mivel Lengyelország és Szlovákia már 2022 májusától, tehát a tavalyi év első felétől visszafordították a hátáron azokat, akik nem rendelkeztek a schengeni belépéshez megfelelő okiratokkal. Ezentúl Magyarország is ezt a módszert követni.

„Hangsúlyozni szeretném, hogy azok, akik ukrán állampolgárok és a háború elől menekülnek, továbbra is át tudnak jönni szabadon a határon, és mi segítséget nyújtunk a számukra” – szögezte le Rétvári Bence.

TV21 Ungvár/Dankai Péter