Politico: Kétpárti nyomásgyakorlás Bidenre a vadászrepülőgépek ügyében

2023. február 18., 11:09

Az amerikai képviselőház öt tagja, republikánus és demokrata párti képviselők egyaránt, nyomást gyakorolnak Joe Biden elnökre, hogy küldjön F‒16-os vadászgépeket Ukrajnába. A törvényhozók levelet írtak Bidennek, amelynek tartalmát a Jevropejszka Pravda ismertette a Politico nyomán.

A törvényhozók szerint a modern repülőgépek, amelyeket Kijev szeretne, de amelyek átadásába a Biden-kormányzat még nem egyezett bele, „az idén meghatározóvá válhatnak az ukrán légtér ellenőrzésében”.

„Az ilyen repülőgépek rendelkezésre bocsátása szükséges ahhoz, hogy segítsünk Ukrajnának megvédeni légterét, különösen az orosz támadások felújulása közepette és tekintettel a nagyszabású harci cselekmények várható növekedése miatt” – írják a képviselők.

A levél kezdeményezője Jared Golden, Maine állam demokrata párti képviselője volt. Ugyancsak aláírták a dokumentumot a szintén demokrata Jason Crowe (Colorado) és Chrissy Hoolahan (Pennsylvania), valamint Tony Gonzales texasi és Mike Gallagher wisconsini republikánus honatyák is.

A törvényhozók szerint a vadászrepülőgépek – akár a Lockheed Martin által gyártott F‒16-osok vagy hasonlók – több képességet biztosítanak az ukrán erőknek, mint az Egyesült Államok és más országok által biztosított földi tüzérség.

Joe Biden elnök január végén kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tervezi F‒16-os vadászgépek küldését Ukrajnába. Ezt követően a Fehér Ház közölte, hogy az USA már most is jelentős katonai segítséget nyújt Ukrajnának, s Kijev szükségleteire és a csatatéren kialakult helyzetre összpontosít.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)