Isten, áldd meg a magyart! – A magyar kultúra napjára emlékeztek Badalóban

2023. január 23., 18:33 , 1143. szám

Gyülekezeti közösségben emlékeztek a magyar kultúra napjára Badalóban. A Tisza jobb partján lévő község a kárpátaljai települések közül légvonalban a legközelebb található a legmagyarabb folyó bal partján lévő Szatmárcsekéhez – amellyel testvértelepülési kapcsolatot is ápol –, ahol 200 éve, 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc letisztázta, befejezte a később nemzetünk legfőbb imájává vált költeményét, a Himnuszt.

A helyi református templomban tartott ünnepi istentiszteleten Sápi Zsolt lelkipásztor igehirdetésében arról beszélt, hogy a bibliakalauz erre a napra kijelölt ószövetségi szakaszában (Ézsaiás 35, 3–4) a zsoltáros arról tesz tanúbizonyságot, hogy Isten népe vissza fog térni a hazájába. Most is szükség van erre, hiszen a kárpátaljai magyarság hasonló élethelyzetben van, és nagy szükség van a vigasztalásra és bátorításra.

Jakab Lajos helyi családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke köszöntőjében a helyi és a kárpátaljai magyarság szempontjából taglalta, hogy mi is tartozik a magyar kultúra fogalmába. „Úgy gondolom, hogy a magyar kultúra számunkra elsősorban az anyanyelvünk szabad gyakorlása, gyermekeink anyanyelven történő oktatása, hitünk anyanyelven történő megélése és megvallása, nemzeti ünnepeink, megemlékezéseink anyanyelven történő lebonyolítása, nemzeti jelképeink, szimbólumaink szabad használata és a szólásszabadság magyarul történő gyakorlása. Mindazok az értékek és megnyilvánulási formák, amelyekben a Kárpátalján élő őshonos magyarság az utóbbi hónapokban, években erősen korlátozva volt, és jelenleg is korlátozva van.”

Mint mondta, nem tudni, meddig tart még ez a nyomásgyakorlás a helyi magyarságra, de ilyen próbatételek mellett is ki kell tartanunk a szülőföldünkön való megmaradás mellett, mert ez jelenti a jövőnk zálogát.

Két ifjú gyülekezeti tag, Orosz Viktória és Bak Kamilla elszavalta a Himnuszt, majd az egybegyűltek el is énekelték nemzeti imádságunkat.

A badalói gyülekezet két tagja, Talián Hajnalka és Bőnyeiné Bíró Irénke ezen a napon a testvértelepülésnek számító Szatmárcsekében rendezett ünnepi megemlékezésen is részt vett, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is megtisztelte jelenlétével a helyieket. A szatmárcsekei református templomban tartott ökumenikus istentiszteletet követően Kölcsey Ferenc síremlékénél elhelyezték a KMKSZ Badalói Alapszervezetének koszorúját. Az alkalmon Brenzovics László, a KMKSZ elnöke is elhelyezte a megemlékezés virágait Kölcsey Ferenc nyughelyénél.

            (felvégi)