Ukrán gyermekjogi ombudsman: Az illegálisan Oroszországba hurcolt 14 000 ukrán gyermek közül eddig csak 125 tért haza

2023. január 19., 09:03

A háború kezdete óta mintegy 14 ezer gyermeket hurcoltak ki illegálisan Oroszországba Ukrajna megszállt területeiről, akik közül eddig mindössze 125-nek sikerült visszatérnie Ukrajnába – mondta Darja Heraszimcsuk, a gyermekjogi és gyermekrehabilitációs elnöki biztos tanácsadója.

„Az orosz hadsereg által elhurcolt és kitoloncolt gyermekek közül 13 899 gyermek adatait sikerült azonosítanunk és ellenőriznünk, és sajnos el kell mondani, hogy csak 125-öt sikerült hazahoznunk. Úgy tűnik, hogy ez nagyon kevés, de mindegyik mögött ott van egy ukrán gyermek sorsa, egy nagyon fontos gyermek sorsa” – mondta.

Heraszimcsuk azt is hangsúlyozta, hogy 2022. február 24-e óta az ukrajnai orosz agresszió következtében 459 gyermek halt meg, további 909 pedig különböző súlyosságú sérüléseket szenvedett.

A polgári személyek háború idején való védelméről szóló genfi ​​egyezmény tiltja a gyermekek átszállítását az ellenséges cselekmények területéről az agresszor állam területére. Ilyen esetben humanitárius folyosókat kell biztosítani számukra hazájuk biztonságos zónájába vagy egy semleges országba.

Emberi jogi aktivisták szerint az Ukrajnából erőszakkal elhurcolt gyerekeket örökbefogadásra készítették elő az Orosz Föderáció területén. Így tavaly május végén Vlagyimir Putyin rendeletet írt alá, amely leegyszerűsíti az orosz állampolgárság megszerzésére vonatkozó eljárást a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságból származó ukrajnai árvák esetében.

Majd 2022 decemberében az Orosz Föderáció elnöke jóváhagyta az annektált régiók lakosai számára az ukrán állampolgárságról való lemondás és az orosz állampolgárság megszerzése iránti kérelmek benyújtására vonatkozó eljárást, amely konkrétan meghatározza a 14 év alatti gyermekek orosz állampolgárként való elismerésének szabályait.

A dokumentum szerint az orosz hatóságok az ukrán megszállt területekről Oroszországba hurcolt gyermekeket elismerhetik az Orosz Föderáció állampolgárainak abban az esetben, ha azt a gyám vagy az oktatási, egészségügyi, szociális vagy egyéb szervezet meghatalmazott képviselője kérelmezi. Továbbá ezen szervezetek gyámjai vagy meghatalmazott képviselői szintén kérhetik a gyermek ukrán állampolgárságáról való lemondást. Ennek következtében a megszállt területekről ily módon orosz állampolgárokká vált gyermekeknek nehezebb lesz visszatérni Ukrajnába, mivel az Orosz Föderáció jogszabályai szerint 16 éven aluli kiskorú számára csak a gyám adhat engedélyt Oroszország elhagyására.

Szeptemberben a Legfelső Tanács emberi jogi biztosa, Dmitrij Lubinec azt mondta, hogy több mint 7 000 ukrán gyermeket vittek illegálisan Oroszországba. Mára kiderült, hogy ez a szám duplája a szeptemberinek. „Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza gyermekeink visszatérését hozzánk, még az örökbefogadásra vonatkozó jogszabályaikat is egyszerűsítette. Ez a nemzetközi jog megsértése, és ékes példája annak, hogy az Orosz Föderáció népirtást követ el az ukrán nemzet ellen, mivel egy egységes nemzetiségű csoport kényszerű kitelepítése a népirtás közvetlen definíciója” – mondta Lubinec.

currenttime.tv/D. P.