Ukrajna ajánlásokat kapott az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozóan

2023. január 17., 11:50

A G7 országok, valamint az EU képviseletének nagykövetei és képviselői ajánlásokat fogalmaztak meg az ukrán Elnöki Hivatal (OP) számára az igazságszolgáltatás reformjával kapcsolatban – jelentette a korrespondent.net az OP sajtószolgálata nyomán.

Andrij Szmirnov, az Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese elmondta, hogy a nemzetközi partnerektől kapott ajánlások az igazságügyi reform következő lépéseire vonatkoznak, figyelembe véve a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács és a Bírák Legfelsőbb Képesítési Bizottságának újraindítását.

Szmirnov jelezte, hogy számos kérdést figyelembe vettek az alkotmányos eljárásról szóló törvénytervezetben, amelyet még nem fogadott el a Legfelső Tanács.

„Japán ukrajnai nagykövete, Kuninori Matsuda, aki 2023 elejétől elnököl a G7-es nagykövetek csoportjában, hangsúlyozta, hogy az igazságügyi reform prioritás a G7 országok diplomáciai képviselői és az ukrán hatóságok számára. Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete megjegyezte, hogy »a sok erőfeszítést igénylő igazságszolgáltatási reform a befektetések biztonságának fontos garanciája«. Támogatta az OP helyettes vezetőjének álláspontját, miszerint a reform lényegének nem az emberek tisztségeikből való elmozdításának kell lennie, hanem erős és hatékony intézmények létrehozásának” – áll az Elnöki Hivatal közleményében.

A nagykövetek üdvözölték az Ukrán Bírók Kongresszusának döntését a Legfelsőbb Bíróság Nagytanácsa mind a nyolc saját kvótájuk alapján delegált tagjának megválasztásáról, és reményüket fejezték ki a további előrelépést illetően az igazságszolgáltatás reformja és ennek megfelelően Ukrajna európai integrációja felé vezető úton.

(korrespondent.net/Kárpátalja)