Kuleba: Öt ország kész harckocsikat átadni Ukrajnának

2023. január 16., 09:47

Már öt ország kész Leopard harckocsik átadására Ukrajnának – jelentette be egy általa az Instagramon közzétett videóban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, akit a korrespondent.net idéz.

Elmondása szerint Lengyelországon és Finnországon kívül még három ország egyezett bele nem nyilvánosan a nyugati Leopard 2 harckocsik átadásába Ukrajnának, ha ehhez Németország, mint gyártó ország hozzájárul.

Kuleba kijelentette, hogy Ukrajna „objektíven fél lépésre van a tankok témájának megoldásától”.

„A franciák mérték az első – mondjuk így – csapást erre a falra könnyű kerekes harckocsiból... A franciák jól csinálták, megtették az első lépést. Aztán a lengyelek... A Leopardra tett ígéret a második ilyen lépés. Arra bátorított más országokat, amelyek eddig csendben ültek, és azt súgták nekünk, hogy készek átadni a Leopardot, hogy kiálljanak, és azt mondják: elvben mi is készek vagyunk megtenni ezt” – mondta el Kuleba.

Példaként az ukrán külügyminiszter Finnországot említette, ahol már kinyilvánították, hogy készek Ukrajnának egy tétel harckocsit szállítani, igaz, kisebbet, tekintettel az orosz fenyegetésre.

„És ismerek további legalább három országot, amely készen áll rá, de még nem beszélnek róla, mert csak akkor akarják hangosan kijelenteni, ha száz százalékig biztosak abban, hogy a németek előállnak és azt mondják: támogatjuk” – tette hozzá Kuleba.

A külügyminiszter később úgy pontosított, hogy Lengyelországgal és Finnországgal együtt „már öt olyan országunk van, amely kész az átadásra (a harckocsikéra – a szerk.), de várják a kérdés megoldását Németországgal”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)