Folytatódhat a drágulás 2023-ban

2023. január 14., 15:44 , 1141. szám

Az Oroszország által Ukrajna ellen indított teljes körű háború, a jelentős gazdasági veszteségek miatt a kormányzati előrejelzések szerint 2023-ban nem lassul az infláció, és elérheti a 28%-ot. Ez leginkább az élelmiszerek drágulásában fog megmutatkozni – írja a TSZN összeállítása nyomán az RBK–Ukrajina.

Főként a zöldségek ára emelkedhet. Tavasz elején hagyományosan jelentős áringadozásra lehet számítani a zöldségeknél, mivel elfogy a tavaly betakarított termés, és áttérünk a frissre, amely jóval drágább. Ezenkívül az üvegházakból származó zöldségek nagy része is lényegesen többe fog kerülni, hiszen egy generátorral termelt kilowattóra energia 5–6-szor drágább a hálózatinál.

Túl nagy drágulás mégsem lesz, az árak egy bizonyos ponton elérik a maximumukat. Ezt a maximumot az ukránok vásárlóereje és a drága ukrán termékeket helyettesítő import ára fogja meghatározni. A hazai gyártók keresni fogják a kompromisszumot a piaccal, keresni fogják a lehetőségeket, hogy igazodjanak az ukránok vásárlóerejéhez.

Tavasszal olcsóbb lehet a tojás – jósolják a szakértők. Viszont a csirke, a hús és a disznózsír ára még emelkedhet. Ezek az élelmiszerek akár közel 30%-kal is drágulhatnak.

Az árfolyamtól is függ majd, hogy milyen mértékben emelkednek az árak. A kormány előrejelzése szerint a dollár árfolyama éves szinten 42 hrivnya körül alakul. Egyes szakértők viszont úgy vélik, hogy a hrivnya akár még erősödhet is.

Miután Oroszország megsemmisítette az üzemanyagraktárakat, a piaci szereplőknek néhány hónap alatt sikerült előteremteni és behozni a szükséges mennyiségű import üzemanyagot, sőt tartalékot is képeztek. A tél vége felé azonban elképzelhető az üzemanyag árának enyhe emelkedése.

A közüzemi szolgáltatások tarifái egyelőre nem változnak lényegesen. A hatóságok a háború végéig moratóriumot hirdettek az alapvető díjak – gáz, távhő és meleg víz – emelésére. Valószínűleg legalább a tél végéig változatlan marad az áram díja is a lakossági fogyasztók számára. Az ipari fogyasztóknak viszont többe fog kerülni az elektromos energia.

(ntk/rbc.ua)