Élelmiszer-adományokkal és energiahordozó berendezésekkel érkezett Kárpátaljára a Szabolcsveresmarti Görögkatolikus Gyülekezet

2022. december 30., 08:35 , 1140. szám

A Szent Panteleimon Karitász Kárpátaljai Görögkatolikus Jótékonysági Szervezet a háború előtti időkben is, de 2022-ben februárjától még fokozottabban igyekszik támogatni az egyedülálló, idős rászorulókat. Az emberpróbáló kihívások közepette számos külföldi magánszemély, szervezet és alapítvány segíti a munkájukat. Ilyen például a Szabolcsveresmarti Görögkatolikus Gyülekezet is, amely március óta folyamatosan támogatja a Karitász ingyenkonyháit, illetve igyekszik célirányos felajánlásokat eljuttatni hozzájuk.

Ezúttal az élelmiszer-adományok mellett egy akkumulátort és egy nagyobb teljesítményű inverteres feszültségátalakítót is hoztak, annak érdekében, hogy folyamatos lehessen az ellátás az Ungtarnóci Családorvosi Rendelőben.

A rendelőben komoly gondokat okoz az, hogy gyakran csupán két órát van áram, ami elengedhetetlen az elektronikus receptek vagy beutalók kiállításához. Így a most átadott elektromos berendezések hatalmas segítséget jelentenek számukra – tudatta Bujdosó Erzsébet, az Ungtarnóci Családorvosi Rendelő vezetője.

„Már a háború kitörése előtt több ingyenkonyhát is elkezdtünk működtetni, melyekkel szociális védelmet szeretnénk nyújtani a leginkább rászorultaknak egyházközségeinkben. Ezek Salánkon, Batáron, Csepében, Barkaszón és Sislócon üzemelnek. A fenntartásuk ezekben a megpróbáltatásokkal teli időkben egyre nehezebb, de hála Istennek vannak támogatóink, akik minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy folytathassuk karitatív munkánkat Kárpátalján” – számolt be Szkoropádszky Péter, a Szent Panteleimon Karitász elnöke.

A karitász és a magyarországi gyülekezet között az együttműködés folyamatos, s mivel a szállítmányokat minden alkalommal Máté Csaba, a Szabolcsveresmarti Görögkatolikus Gyülekezet parókusa személyesen kíséri el, ezért az adakozók is biztosak benne, hogy jó helyre érkeznek a felajánlások.

„A háború első napjaitól szorosan együttműködünk a Szent Panteleimon Karitász munkatársaival, amely közös munkának köszönhetően mára már számos adományt tudtunk sikeresen leszállítani számukra, továbbá mindennemű segítséget megadunk ahhoz, hogy zökkenőmentesen folytatódhasson a karitatív munka vidékükön” – emelte ki Csaba atya, valamint hozzátette: „Noha mindenkinek nehéz, én mégis azt látom, hogy a nehézségek ellenére sok emberben benne van a szeretet lelke.”

A Szent Panteleimon Karitász vezetői elmondták, hogy bár a rászorulók támogatása terén óriási munkát végeznek, ez mégis csak egy csepp a tengerben, hiszen nagyon sok rászoruló van, akinek szüksége van a segítségre. Ezért remélik, hogy a továbbiakban is lesznek majd olyan stabil partnereik, akik révén folyamatosan tudják támogatni a szükséget szenvedőket, és segíteni őket a rájuk nehezedő teher hordozásában.

TV21 Ungvár/K. K.