Felmérés: Az EU-ban valamivel kevesebben lettek a fegyverszállítást támogatók

2022. december 11., 15:29 , 1137. szám

Az Európai Unió országaiban az ukrajnai fegyverszállításokat támogatók számának kisebb csökkenése tapasztalható – derül ki a Bertelsmann Alapítvány (Die Bertelsmann Stiftung) december 1-jén közzétett felméréséből, amelyet a DW ismertet.

A közvélemény-kutatásból kitűnik, hogy szeptemberben az európaiak 50 százaléka viszonyult pozitívan a fegyverek átadásához Ukrajnának. Ugyanakkor márciusban arányuk még elérte az 56 százalékot az EU-ban.

Az uniós országok közül jelenleg Lengyelországban figyelhető meg a legmagasabb támogatottság, ami az európai fegyverek Ukrajnának történő szállítását illeti: 76 százalék. Ugyanakkor Németországban márciushoz képest szeptemberben 57-ről 48 százalékra, Olaszországban pedig 36 százalékra csökkent a Kijevnek nyújtott katonai segélyek támogatóinak aránya, ami az egész Európai Unió legalacsonyabb mutatója lett.

A felmérés eredményei szerint Európában a korábbiakhoz hasonlóan továbbra is magas a polgárok hajlandósága, hogy feláldozzák személyes jólétüket az orosz energiahordozóktól való függetlenség elérése érdekében. Ők teszik ki a válaszadók 67 százalékát. Ez azonban mégiscsak csökkenés a tavaszi felmérés eredményeihez képest: márciusban 74 százalékon állt ez a mutató.

A DW kiemeli, hogy az Európai Unióban Németországban a legalacsonyabb a személyes áldozatkészség. Szeptemberben 62 százalékra csökkent az Oroszországi Föderációtól való energiafüggetlenség érdekében anyagi áldozatra kész németek aránya, míg márciusban még 72 százalékon állt. Eközben a lengyelországi válaszadók 80 százaléka kész magasabb árat fizetni az Oroszországtól való függetlenségért az energiaellátás terén, ami a legmagasabb mutató az EU-ban.

A Bertelsmann Alapítvány európai szakértője, Isabell Hoffmann azonban meg van győződve arról, hogy nincs ok az „Ukrajnával való szolidaritás végéről” beszélni, legalábbis ami az Ukrajnából érkező menekültek befogadására való hajlandóságot illeti. Rámutatott, hogy az EU-ban a válaszadók több mint háromnegyede továbbra is kész ukrán menekülteket fogadni országában. E tekintetben Spanyolország mutatja a legnagyobb nyitottságot 89 százalékkal.

Ezzel szemben Németország hajlandósága a háború elől menekülő ukránok befogadására csökkent: a márciusi 86 százalékról 74 százalékra szeptemberben. Ugyanakkor Franciaországban a legalacsonyabb – 72 százalékos – a hajlandóság az Ukrajnából érkező menekültek befogadására. Az Európai Unióban átlagosan a válaszadók 77 százaléka kész ukrán menekülteket fogadni országában.

(pszv/dw.com)