Sima Sahtar-győzelem az ukrán El Clásicón

2022. október 18., 13:15 , 1130. szám

Soha még ilyen furcsa körítésben nem rendezték meg a két ukrán elitcsapat bajnoki találkozóját az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, mivel a 7. forduló slágermérkőzésének számító Sahtar–Dinamo El Clásicónak Lemberg adott otthon, és a háborús viszonyok miatt – természetesen – üres lelátók előtt csaptak össze a csapatok.

A nemzetközi porondon is hétről hétre pályára lépő két együttes mérkőzésén a Bajnokok Ligájában vitézkedő Sahtar szerzett vezetést a 29. percben, amikor is a Fradiból néhány hónapja hazatért Olekszandr Zubkov volt eredményes. A Realnak nemrég kétszer is beköszönő ballábas támadó ezúttal bajnoki találkozón is eredményesnek bizonyult.

A szünet előtt tovább növelhette volna előnyét a Sahtar, de Traore büntetőjét Nescseret kapus látványos vetődéssel hárította.

A kimaradt lehetőség hamar megbosszulta magát, hiszen a második játékrész legelején Volodimir Vanat fejes góllal egyenlített. A fővárosiak nem sokáig örülhettek a döntetlennek, hiszen Mihajlo Mudrik a 48. percben már ismét a Sahtart juttatta előnyhöz. Húsz perccel a vége előtt Zabarnij kapott piros lapot, és a gólhátrány után emberhátrányba is került Dinamo sorsa a 74. percben pecsételődött meg végleg, amikor Danyiil Szikan beállította a 3-1-es végeredményt. Érdekesség, hogy a fővárosiak kispadján ülő Mircea Lucescunak két évtizedes ukrajnai edzősködése során ez volt mindössze a 40. veresége.

A bajnokságban egyedüliként hibátlan Dnyipro–1 ezúttal nehezen, csak az utolsó percben szerzett Lohinov-góllal nyert 3-2-re a korábban már tíz főre fogyatkozó Ruh Lviv vendégeként.

A Minaj FC–Veresz Rivne találkozó is kiállítással zárult, hiszen a vendégektől Hennagyij Paszics a 94. percben kapott piros lapot. Ekkorra már kialakult az 1-1-es végeredmény: Vitalij Dahnovszkij révén a vendégek szereztek vezetést, amit a kárpátaljai csapat részéről Oleh Visnevszkij egalizált a 64. percben.

A forduló eredményei: Sahtar Donyeck–Dinamo Kijev 3-1, Ruh Lviv–Dnyipro–1 2-3, Minaj FC–Veresz Rivne 1-1, Inhulec Petrove–Olekszandrija 1-2, Metaliszt 1925 Harkiv–FK Lviv 2-2, Metaliszt Harkiv–Vorszkla Poltava 3-2.

A tabellát a Dnyipro–1 vezeti 18 ponttal a 16 pontos Sahtar előtt.

A 6 pontjával 11. Minaj a hétközi 8. fordulóban a Metaliszt 1925 Harkiv gárdája vendége lesz.

(tamási)