Tovább drágul a hagyma

2022. október 9., 18:53 , 1128. szám

A hagyma árának újabb emelkedése figyelhető meg Ukrajnában. A nagykereskedők felől tapasztalható élénk kereslet és az értékesítés visszafogása a termelők részéről a két fő tényező, amelyek hozzájárulnak a további dráguláshoz – írja a dengi.ua az EastFruit elemzőire hivatkozva.

Az elmúlt hétvégén a hagymát 25–29 hr/kg áron adták, azaz 13%-kal volt drágább, mint egy héttel korábban. Szakértők azt mondják, a hagyma drágulásának fő oka, hogy az esős időjárás miatt sok gazdaság kénytelen felfüggeszteni a betakarítást, ami jelentősen csökkentette a kínálatot a piacon. A gazdák a jó minőségű hagymát nagyrészt elraktározzák, jelenleg csak kis tételekben árusítják – mutatnak rá az elemzők.

Ma az ukrán piacon máris átlagosan 4,3-szer drágábban kel el a hagyma, mint 2021 szeptemberének végén. Ugyanakkor az árak további emelkedése várható.

Korábban jelentették, hogy a sertéshús iránti kereslet az áremelkedés ellenére is jelentősen meghaladja a kínálatot. Termelése folyamatosan csökken, mivel számos feldolgozócég az ideiglenesen megszállt területeken található.

 (hk/dengi.ua)