Ukrajnában is feltűnt a majomhimlő

2022. szeptember 21., 18:32 , 1126. szám

Szeptember 15-én laboratóriumilag is igazolták az első majomhimlős esetet Ukrajnában. Jelenleg a beteget kórházban ápolják, esetében a kór enyhe lefolyású – közölte Facebook-oldalán az Egészségügyi Minisztérium (MOZ).

A betegség diagnosztizálása a MOZ egyik megyei betegségmegelőzési és járványügyi központja által elvégzett PCR-vizsgálatnak köszönhető. A régiót, ahol a megbetegedés előfordult, a páciens érdekében nem nevezték meg, az eset járványügyi vizsgálata folyamatban van.

A fertőzött személy elmondása szerint nem érintkezett majomhimlős betegekkel, és nem járt külföldön. A betegség tüneteinek megjelenése és a járványügyi anamnézis feltárásának előzetes eredményei azonban arra utalnak, hogy a beteg az ország egyik nagyvárosában fertőződött meg. A betegség tünetei közül nála a magas láz jelentkezett, testén kiütések jelentek meg.

A korrespondent.net az eset kapcsán emlékeztet, hogy a majomhimlő egy himlőszerű megbetegedés, amelyet a himlővírusok családjába tartozó kórokozók váltanak ki. Hasonló a természetes himlőhöz, de alacsonyabb a halálozási aránya, és enyhébbek a tünetei.

Ez idáig a majomhimlőt a közép- és nyugat-afrikai országokban regisztrálták, jelenleg az összes jelentett eset több mint fele Dél- és Észak-Amerikában fordult elő.

A majomhimlő fő tünetei: láz, fejfájás, myalgia (izomfájdalom), hátfájás, megnagyobbodott nyirokcsomók, hidegrázás, torokfájás, orrdugulás, köhögés, kiütés hólyagok formájában.

Néha a fertőzötteknél először a bőrkiütés jelentkezik, amit más tünetek is követnek. Egyeseknél csak a kiütések jelentkezhetnek. A betegség általában két–négy hétig tart.

Korábban az Egyesült Államokban hivatalosan is megerősítették az első majomhimlő okozta halálesetet. Egy súlyosan immunhiányos Los Angeles megyei lakos halt meg. Összesen csaknem 22 ezer fertőzést regisztráltak az Egyesült Államokban.

(zzz/korrespondent.net)