Brüsszelben tárgyalt az ukrán kormányfő

2022. szeptember 7., 12:03 , 1124. szám

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn Brüsszelben találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Szóba került többek között Ukrajna uniós tagsága, valamint az energiaválság is.

„Ukrajna EU-tagsága a prioritásunk. Elmondtam von der Leyen asszonynak, hogyan fogunk haladni e cél felé. Az év végéig tervezzük a hét feltétel teljesítését, és áttérünk az EU-tagságról folytatott tárgyalásokra” – írta Smihal Telegram-csatornáján.

A miniszterelnök jelezte azt is, hogy az európai energiaválságra való tekintettel megvitatták von der Leyennel az ukrán villamos energia uniós exportját.

„Európa számára ez egy lehetőség az orosz energiaforrásoktól való függés csökkentésére. Az ellátás volumenének 2 000 MW-ra növelése lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy jobban integrálódjon az EU belső piacába” – írta a kormányfő.

Smihal közölte azt is, hogy Ukrajna október elsejétől megkapja az EU-tól a „vámvízummentességet”, ezért fontos az európai szomszédokkal közös vámellenőrzés kialakításának felgyorsítása. A közös ellenőrző pontok újabb lépést jelentenek a vámkorrupció leküzdése és az áruk áthaladásának felgyorsítása felé.

„Köszönetet mondtam von der Leyen asszonynak, hogy folyamatosan bekapcsolódik az ukrajnai segélyezés kérdéseibe. A brüsszeli látogatás megmutatta, hogy Európában mindenki megérti Ukrajna háborús győzelmének fontosságát, és kész támogatni minket az európai jövő felé vezető úton” – zárta gondolatait Smihal.

(pszv)