Automatizálják a föld normatív értékeléséről szóló dokumentum kiadását

2022. július 3., 18:50

A kormány döntésével növelte a földpiac átláthatóságát és működésének hatékonyságát. A föld normatív értékeléséről szóló dokumentum megszerzésének szolgáltatása teljesen automatikusan és elektronikus úton fog történni – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, akit a korrespondent.net idéz.

„A dokumentumot QR-kóddal, tisztviselők bevonása nélkül adják ki. Minden átlátható és gyors, korrupció és visszaélés nélkül” – jelezte a kormányfő.

Smihal emlékeztetett, hogy éppen egy évvel ezelőtt vezették be a földpiacot.

„Az emberek lehetőséget kaptak földet eladni és vásárolni, saját gazdaságot alapítani, fejlesztésbe fektetni. Ez idő alatt több mint 100 000 szerződést kötöttek. A teljes körű háború felfüggesztette a földpiacot, de nem állította meg. Május végén újraindítottuk a kataszterek és nyilvántartások munkáját, és ebben a hónapban csaknem háromezer új szerződést kötöttek” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Szerinte nehéz túlbecsülni a földpiac és az agrárszektor szerepét a gazdaság háború utáni újjáépítésében.

„Ez lesz Ukrajna új gazdaságának egyik pillére, de ennek alapja nem a nyersanyagexport, hanem az államunk területén történő mély feldolgozás” – jelentette ki Smihal.

(korrespondent.net/Kárpátalja)