A külföldön tanuló katonakötelesek kiutazásáról

2022. június 20., 16:18 , 1112. szám

„A fiam felvételt nyert egy külföldi egyetemre. Elhagyhatja az országot?”

– A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szóló törvény (Закону України „Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”) 23. cikkelye értelmében mozgósítás idején, a speciális időszak alatt halasztást kaphatnak a behívás alól katonai szolgálatra a felsőfokú szakképzési és felsőoktatási intézmények hallgatói, az asszisztensek és gyakornokok, aspiránsok és doktoranduszok, ha nappali tagozatos vagy duális képzésben vesznek részt. Hangsúlyoznám, hogy esetünkben nem a sorkatonai szolgálat megkezdésének halasztására, hanem a mozgósítás idején elrendelt behívás halasztására vonatkozó rendelkezésekről van szó, méghozzá hadiállapot idején.

Az Állami Határőrszolgálat igazgatósága 2022. március 17-én kelt levelében (Щодо пор­ядку організації виїзду за кордон на період дії правового режиму воєнного стану №23-6855/0/6-22-вих.) egyebek mellett rögzíti, hogy a külföldön tanuló hallgatók a territoriális toborzási és szociális támogatási központnak a behívás alóli halasztásról kiadott igazolásával léphetik át a határt.

Az Ukrajna ideiglenesen megszállt területeinek reintegrációjáért felelős minisztérium 2022. május 11-én közzétett weboldalán egy, az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarával és az Állami Határőrszolgálattal közösen kidolgozott infografikát a külföldön tanuló diákok határátlépéséről, a mozgósítási törvény idézett 23. cikkelyére való hivatkozással. Ezek szerint a diáknak a lakóhelye (nyilvántartási helye) szerint illetékes territoriális toborzási és szociális támogatási központhoz kell fordulnia, ahol meg kell szereznie a bejegyzést a katonai nyilvántartási dokumentumába a behívás alóli halasztásról mozgósítás idején, valamint a territoriális toborzási és szociális támogatási központ vezetőjének engedélyét a határ átlépésére.

A határ átlépésekor a diáknak fel kell mutatnia:

• a határ átlépésére feljogosító okmányt (útlevél);

• a külföldi felsőfokú szakképzési vagy felsőoktatási intézményben való tanulást igazoló okmányt;

• a territoriális toborzási és szociális támogatási központ vezetőjének engedélyét a határ átlépésére;

• a behívás alóli halasztás megadásáról szóló bejegyzést a katonai nyilvántartási dokumentumában.

Megjegyezném, hogy valamennyi idevágó dokumentum a már külföldön tanuló, azaz tanulmányait folytató diákokat, hallgatókat említi, nem foglalkoznak külön azokkal, akik most nyertek felvételt valamely külföldi felsőoktatási intézménybe, s beiratkozni utaznak a határon túlra.

Az Állami Határőrszolgálat hivatalos weboldalán (dpsu.gov.ua) még májusban beszámolt arról, hogy a Miniszteri Kabinet módosította a határátlépés szabályait. Ezek szerint a külföldön tanuló diáknak a határ átlépésekor a következő okmányokat kell felmutatnia:

• diákigazolványt vagy diákvízumot;

• a külföldi oktatási intézményben való tanulást igazoló dokumentumokat lefordítva és közjegyző által hitelesítve;

• a katonai nyilvántartási dokumentumot, benne a behívás alóli halasztás megadását igazoló bejegyzéssel;

• a territoriális toborzási és szociális támogatási központ által a külföldön tanuló hallgató számára kiállított kiutazási engedélyt/igazolást.

A fentiekből következik, hogy a külföldön tanuló diáknak a territoriális toborzási és szociális támogatási központ vezetőjénél kell kérvényezni (írásban) a behívás alóli felmentést (mozgósítás idején) és a kiutazási engedély/igazolás megadását tanulmányai folytatásához.

Amennyiben a központ megtagadja a kérést, vagy nem reagál arra, a diák panaszt tehet a megyei territoriális toborzási és szociális támogatási központnál, az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek Főparancsnokságánál, a Védelmi Minisztériumnál, az emberi jogi ombudsmannál. Fordulhat a kerületi közigazgatási bírósághoz is, kérve, hogy nyilvánítsák jogtalannak a központ eljárását (vagy tétlenségét). A bíróság előtt kérheti a döntéssel (annak elmaradásával) okozott anyagi és erkölcsi kár, a bírósági illeték, az ügyvéd tiszteletdíjának megtérítését.

hk