Oroszország több száz bűncselekményt követett el Ukrajna kulturális öröksége ellen

2022. június 12., 16:05

Riasztó méreteket öltöttek az oroszok által az ukrán kulturális örökség ellen elkövetett bűncselekmények: eddig az orosz háborús bűncselekmények 388 esetét rögzítették ezen a téren – közölte a Kulturális és Információpolitikai Minisztérium, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Az a gyűlölet, amellyel az oroszok mindent lerombolnak, ami ukrán, csak az agóniájukról tanúskodik. A közelmúltban ismét ellenséges tűz alá került a Donyeck megyei Szvjatohirszki Lavra. A Szvjatohirszki Lavra Mindenszentek remetelaka égett. A kolostori testvéreken kívül körülbelül 300 menekült tartózkodott a templomban, köztük fogyatékossággal élők, idősek, közel 60 gyermek, többek között csecsemők” – mondta Olekszandr Tkacsenko kulturális és információpolitikai miniszter.

Tkacsenko megjegyezte, hogy az ukránok továbbra is ellenállnak az inváziónak, és még jobban összefognak, megakadályozva, hogy az ellenség elpusztítsa identitásukat.

„Nem kétséges – egy hordával van dolgunk. De a megszállók nemhogy nem tudják elpusztítani az identitásunkat, hanem éppen ellenkezőleg, csak egyesítették az ukránokat. Mára az ukrán nemzet új szupererőre tett szert. Megvannak a hőseink, győztesen harcolunk és megvédjük, ami a miénk. Erősebbek lettünk, és a győzelem lehetővé teszi, hogy mindent újjáépítsünk” – tette hozzá Tkacsenko.

Továbbra is érkeznek az információk az oroszok ukrajnai bűncselekményeiről, ezeket egy speciális weboldal gyűjti össze: culturecrimes.mkip.gov.ua.

(korrespondent.net/Kárpátalja)