A Külügyminisztérium megnevezte a kikötői zárlat feloldásának feltételeit

2022. június 9., 08:36

Ukrajna az ENSZ-szel karöltve mindent elkövet az ukrán tengeri kikötők zárlatának feloldásáért, hogy megakadályozza a globális élelmiszerválságot – áll Ukrajna Külügyminisztériumának közleményében, amelyet a korrespondent.net ismertet.

Ezek szerint vizsgálják az ukrán mezőgazdasági termékek exportját szolgáló humanitárius folyosó létrehozásának lehetőségeit.

„Tekintettel az Oroszországi Föderációnak a közelmúltban a mikolajivi gabonaterminálra mért rakétacsapására, nem zárhatjuk ki, hogy Oroszország azt tervezi, felhasznál egy ilyen folyosót Odessza és Dél-Ukrajna megtámadására. Éppen ezért hatékony biztonsági garanciákra van szükség a hajózás újraindításához. Ezeket a garanciákat a partvidéket a tenger felől fenyegető veszélyekkel szemben védő fegyverek ukrajnai szállításával és harmadik országok haditengerészeti erőinek a Fekete-tenger érintett térségének járőrözésébe való bevonásával kell biztosítani” – áll a külügyi tárca közleményében.

Megjegyzik, hogy ebben a kérdésben egyelőre nincs megállapodás Ukrajna, Törökország és Oroszország között.

„Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy a döntéseket valamennyi érintett fél részvételével kell meghozni. Minden olyan megállapodás, amely nem veszi figyelembe Ukrajna érdekeit, el lesz utasítva” – közölte egyebek mellett a Külügyminisztérium.

(korrespondent.net/Kárpátalja)