Az NBU szerint stabilizálódik a benzin ára, de nem lesz olcsó

2022. június 9., 09:48

Az ukrán járművezetők a benzin, a gázolaj és a gáz árának emelkedésével kénytelenek szembesülni. A drágulást előidéző fő tényező a hazai piacon tapasztalható üzemanyaghiány – derül ki az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) havi makrogazdasági és monetáris szemléjéből, amelyet a dengi.ua idéz.

„A hiány fő okai: az üzemanyag-infrastruktúra és a finomítók lerombolása az orosz megszállók által, a kikötői zárlat, a drágább és hosszabb logisztika” – közölte az NBU.

Ezért a miniszteri kabinet május 17-én úgy döntött, felhagy az üzemanyagárak állami szabályozásával, hogy a piaci szereplők telíthessék az ukrán kőolajtermékek piacát.

Ugyanakkor az olaj világpiaci ára továbbra is magas, hordónként 121 dollárra emelkedtek. Ennek eredményeként az üzemanyagárak várhatóan stabilizálódnak, de magas szinten.

Korábban jelentették, hogy a határőrök és a vámosok mindenekelőtt az Ukrajnába üzemanyaggal érkező, illetve az uniós országokba üzemanyagért induló tartálykocsikat engedik át. Ez a folyamat segít megoldani az üzemanyaghiány problémáját Ukrajnában.

(dengi.ua/Kárpátalja)