Képek a háború borzalmairól

Képzőművészeti kiállítás a főkonzulátuson

2022. május 17., 15:44 , 1108. szám

Menekült művészeknek a háború borzalmai ihlette műveiből nyílt kiállítása Magyarország Ungvári Főkonzulátusán. Marianna Honcsarenko kollázsokkal, Olekszandr Zsilcov golyóstollal készített grafikákkal, Andrij Szidorenko pedig számítógépes grafikákkal van jelen a kiállításon.

A tárlat április 16-i ünnepélyes megnyitóján Bacskai József ungvári magyar főkonzul hangsúlyozta, hogy a főkonzulátus kulturális diplomáciai feladatai közé tartozik, a baráti Ukrajna, Kárpátalja és Magyarország egyedi, gyönyörű, szabadságszerető és lélekkel teli művészeti világának a kölcsönös bemutatása. A idei első képzőművészeti tárlat februári megnyitásakor még nem gondolhatták, hogy Nyugat-Ukrajnában, Kárpátalján, Magyarországon Ukrajna központi és keleti területeiről menekülteket fogunk fogadni, vigasztalni, otthont, fedelet, biztonságot nyújtani az ártatlan asszonyoknak és gyerekeknek. „Soha nem gondoltuk volna, hogy megszokottá válik számunkra a légvédelmi riadók hangja és az elsötétített város. Magyarország nem akarja az Ukrajnai háborút, azt szeretné, hogy a béke minél előbb visszatérjen a térségbe. Magyarország kiáll Ukrajna szuverenitása mellett, mi egyértelműen meg tudjuk különböztetni, hogy ki a támadó és ki a megtámadott. Elítéljük a katonai agressziót Oroszország részéről, és elítéljük az emberi jogok súlyos megsértését, továbbá sürgetjük az elkövetett háborús bűnök azonnali feltárását” – szögezte le a magyar főkonzul, aki hangsúlyozta: „Együttérezve az ukrán néppel, most ezzel a kiállítással szeretnénk tisztelegni a háború és a gyilkolás elől menekülő képzőművészek előtt, akiknek életében és művészetében egyaránt tükröződik a több mint nyolcvan napja tartó agresszív orosz támadás, a pusztítás el nem fogadható, meg nem tapasztalható, halálfélelemmel teli feszült érzése, a menekülő és megsérült gyermekek tekintete, a két szomszédos, egymást támogató nép nehéz sorsa.”

Ukrán részről Olekszandr Bilák, a Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás Európai Integrációs és Együttműködési Főosztályának a vezetője mondott köszönetet a főkonzulátusnak a kiállítás megszervezéséért, örömmel konstatálva, hogy végre nem a humanitárius segélyek, a menekültek problémái és a határhelyzet miatt kell találkoznia a magyar diplomatákkal, hanem egy művészeti esemény kapcsán. Afőosztálvezető azon reményének is hangot adott, hogy a kulturális diplomácia talán segíthet a háború megállításában és a két ország közötti vitás kérdések rendezésében.

Köszönetet mondott a kiállítás megszervezéséért a magyar főkonzulátusnak Vaszil Pinzenik, Ungvár alpolgármestere, aki elmondta, hogy a város vezetése mindent megtesz a keleti országrészből érkező menekültekért, ehhez a munkához pedig sok segítséget kapnak Magyarországtól és a főkonzulátustól.

A művészek közül Andrij Szidorenko a háború kartográfiájaként jellemezte műveit, elmondta, hogy Harkivban született, majd Szumi megyében töltötte a gyermekkorát és 15 éve költözött Kijevbe. Számára különösen megrázóak a Harkivról látott háborús felvételek, hisz ő pontosan tudja, hogy hol vannak, a város melyik részén a tudósításokban látott, szétlőtt épületek. Számos emlék köti a rommá lőtt utcákhoz. Az ottani tragédiát igyekezett tükrözni műveiben.

A kiállítás kurátora, Kopriva Attila festőművész, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület elnöke elmondta: „A kiállító művészek a háború elől menekülve, életükben először jöttek Kárpátaljára. A szívükben sok sérelmet hordoznak, de jellemzi őket a precizitás és az művészet iránti hűség. Műveikkel bemutatják, hogy a művészetnek van ereje, és képes még a háborút is legyőzni. Különböző eszközökkel harcolunk, valaki fegyverrel, valaki pedig ecsettel, esetleg golyóstollal, amivel rengeteg nagyszerű munkát csinált Olekszander Zsilcov. Az ő grafikai jellegű munkái asszociatív formákból eredő, szürrealista jellegű letisztult kompozíciók. Andrij Szidorenko ugyancsak szürrealista jellegű számítógépes grafikáin a lebombázott városok térképei és az emberi test erei vannak ötvözve. Az erek átváltoznak utakká és egy arccá, amely átéli a háború borzalmait. Marianna Honcsarenko pedig kollázsokkal mutatja be a háború borzalmait” – emelte ki a kiállítás kurátora.

A festmények megvásárolhatók.

Badó Zsolt