Szünetelnek a béketárgyalások

2022. május 6., 10:29

Szünet állt be az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokban – közölte Szerhij Nikiforov, Ukrajna elnökének szóvivője a Strana.ua Telegram-csatornájának nyilatkozva.

„Az Isztambult megjárt kontaktcsoportok tartják a kapcsolatot. Bármikor szervezhetnek újabb tárgyalási fordulót. Más kérdés, hogy nagyrészt már megegyeztek minden olyan témában, amiben felhatalmazták őket a megállapodásra. Most a legnehezebb és legfontosabb döntések vannak hátra Ukrajna biztonsági garanciáiról és területi integritásáról. Csak az elnökök tudnak megegyezni erről” – mondta Nikiforov.

Elmondása szerint az ukrán fél nem utasítja el az elnöki szintű találkozót.

„Ukrajna elnöke minden alkalommal megismétli, hogy kész találkozni Oroszország elnökével és tárgyalásokat folytatni. Nem látunk semmiféle viszontkészséget Oroszország részéről. Hogy mely okokból, azt hadd kommentálja az orosz fél” – tette hozzá Nikiforov.

A korrespondent.net emlékeztet, korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, hogy két szakaszban állapodhat meg Vlagyimir Putyinnal Ukrajna biztonsági garanciáiról. A tárgyalások első szakaszában megvitatnák Ukrajna biztonsági garanciáit, a másodikban pedig a Krím és a Donbász kérdését.

(strana.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)