Verescsuk: humanitárius katasztrófa fenyeget az Azovsztalban

2022. május 2., 11:50

Az Azovsztalban kialakult helyzet humanitárius katasztrófa jeleit mutatja – jelentette ki Telegram-csatornáján Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter, akit a korrespondent.net idéz.

A tárcavezető elmondta, hogy a kohászati üzem területén tartózkodó embereknek fogytán az élelmük és a vizük.

„Folytatódik a mariupoli humanitárius művelet. Az első két napon több mint száz nőt, gyermeket és idős embert evakuáltunk az Azovsztal kohászati üzemből. Mint ismeretes, több száz civil van továbbra is körülzárva az Azovsztalban Mariupol védőivel együtt. A helyzet tényleges humanitárius katasztrófa jeleit mutatja, az embereknek fogytán a vizük, az élelmük és a gyógyszerük” – jelezte.

Verescsuk emlékeztetett, hogy a civilek evakuálására tett számos kísérlet az elmúlt hetekben sikertelen volt.

„Zelenszkij elnök személyes ellenőrzése alá vonta a helyzetet. Április 27-én Ukrajna elnöke találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral. A találkozó eredményeként megállapodás született Ukrajnának az ENSZ-szel és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával közös humanitárius műveletéről. Bármilyen is a katonai helyzet Mariupol körül, harcolni fogunk minden katonánkért és civilünkért, akik a városban maradtak. A mariupoli humanitárius művelet addig folytatódik, amíg el nem érjük céljainkat, meg nem mentjük polgáraink életét” – hangsúlyozta Verescsuk.

(korrespondent.net/Kárpátalja)