Több mint 40 települést szállt meg Oroszország tegnap

2022. április 22., 11:50

Április 21-én 42 település került megszállás alá Donyeck megyében – közölte az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában Olena Szimonenko, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

„A mai napon negyvenkettővel nőtt a megszállt települések száma Donyeck megye kárára. Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a továbbiakban ezekre a településekre nagyon nehéz lesz ellátmányt, élelmiszert, higiéniai cikkeket stb. eljuttatni. Kemény harci cselekmények zajlanak ott” – mondta.

Szimonenko elmondása szerint nehéz humanitárius segélyt eljuttatni a megszállt területekre. Beszámolt arról is, hogy a nap folyamán sikerült közel 200 tonna segélyt küldeni Luhanszk megyébe vasúton.

„Élelmiszercsomagokról van szó, amelyeket a brit nagykövetség adott át nekünk. A helyzet eltérő, de a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy élelmet juttassanak el az emberekhez” – jelezte a tanácsadó.

Szimonenko elmondása szerint Ukrajna-szerte több mint 3 500 település van megszállás alatt, ami a harcok által érintett terület 30%-a. „Összesen 11 550 településen folynak harci cselekmények Ukrajnában” – közölte.

(unian.ua/Kárpátalja)