Vetőmag-támogatás Magyarországról

A remény magjai

2022. április 19., 19:17 , 1104. szám

Tízezer csomag vetőmagot hozott a Kárpátalján maradt lakosok számára a Magyar Református Szeretetszolgálat, 38 millió forint értékben. A tizenkét kisteherautónyi szállítmányt április 19-én adták át a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetőinek, az egyházkerület Diakóniai Központjának beregszászi telephelyén.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kárpátaljai református püspök azt kérte néhány héttel ezelőtt, hogy ha lehet, hozzanak kiskerti vetőmagokat. Ezúttal összesen tízezer vetőmagcsomagot hoztak, illetve dughagymát és vetőburgonyát is. Elmondta, hogy ez tízezer háztartás zöldségszükségleteit fedezi idén, és talán jövőre is, hisz a magok 2024-ig szavatosak. Egy egységdobozban 22-féle zöldségmag található és meglepetésként virágmagok is. Juhász Mártontól megtudtuk, hogy két támogatónak köszönhető a nagy értékű segélyszállítmány, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány 20 millió forint értékben, Magyarországon vásárolt jó minőségű vetőmagokat, míg a holland Stichting Kinderen in Nood szervezet is támogatta a programot 18 millió forint értékben. A nagy mennyiségű vetőmagszállítmányt 12 tehermikrobusz és kisteherautó hozta el Beregszászba, ők a szeretetszolgálat munkatársai és olyan, Dunántúlról, Debrecenből, Felvidékről, illetve Budapestről érkezett önkéntesek, akik vállalták, hogy ezt a napot erre szánják.

A szegélyszervezet ügyvezető igazgatójának a Beregszász központi terén önfeledten játszó kisgyerekekről Ady Endre sorai jutottak eszébe: „Az élet él és élni akar…” Hangsúlyozta: „Mi ezt az élni akarást szeretnénk támogatni. A program elnevezése A remény magjai. Mi abban reménykedünk, hogy mire ezek a vetőmagok szárba szökkennek, addigra a háború véget ér. Tisztában vagyunk vele, hogy óriási gazdasági nehézségek várnak akkor is az országra, ha akár a mai nap békét kötne a két fél. Ezt a gazdasági nehézséget, élelmiszerhiányt igyekszünk mi egy picit enyhíteni lehetőségeinkhez mérten” – emelte ki Juhász Márton.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta: „Emberi felelősségünk és kötelességünk gondoskodni az életről, az életben maradásról. Az az ötletem támadt, hogy a legbékésebb ukrajnai megyében, Kárpátalján azok, akik itthon vannak, akiknek van kertjük, most nagyobb küldetést teljesítve vállalják, hogy úgy vetnek, hogy abból ne csak nekik legyen, hanem jusson másoknak is. Azoknak az embereknek, akiknek a szülőföldjén, mezőjén, kiskertjében most tankok járnak, ők nem vethetnek, és emiatt nem is takaríthatnak majd be semmit. Vetőmagot azért kértünk, hogy eljuttassuk Kárpátalján élő gyülekezeti tagjainkhoz, akik teljesítik azt a küldetést, hogy elvetik a kertjükbe, és ha Isten megáldja, nekik is lesz ősszel mit enniük, és lesz miből másokat is segíteni. Ennek a célnak, tervnek szeretnénk eleget tenni és reménykedünk abban, hogy Isten megőrzi, megáldja, jó időjárást ad, és lesz termés, lesz mit betakarítani, és tudunk segíteni azoknak is, akik ide jöttek menekültként.”

Badó Zsolt