„Által mennék én a Tiszán…” népdaléneklési verseny – 2022

2022. április 16., 15:37

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség online népdaléneklési versenyt hirdet a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban tanuló diákok részére.

A verseny célja:

Zenei anyanyelvünk megismerése, művelése, átörökítése a következő generáció számára. Lehetővé tenni a kárpátaljai magyar anyanyelvű fiatalok számára, hogy felmérjék tudásszintjüket, és megismerjék a különböző tájegységek gazdag népdalkincsét.

A verseny lebonyolítása:

A verseny egyfordulós, amely online formában valósul meg. Kötelező anyag nincs.

A versenyre elektronikus videofelvétellel lehet jelentkezni MP4-formátumban, a videó minimum 20 MB, maximum 500 MB terjedelmű lehet. Fontos: a videó idejének hossza nem haladhatja meg a versenykiírásban megadott műsoridőt, az 5 percet! A videókat a pedagogusszovetseg@gmail.com e-mail-címre várjuk 2022. május 10-ig a következő feltételekkel: ünnepi öltözet, lehetőleg fehér háttér, álló tájolású felvétel. Kérjük, üzenetben írják meg: a versenyző nevét, melyik osztályba jár, a felkészítő tanár nevét, telefonszámát, e-mail-címét, valamint a népdalok címét. A levél tárgya: Népdaléneklési verseny – 2022.

A beérkezett felvételeket szakmai zsűri értékeli. Az eredményhirdetést követően a felvételek felkerülnek a szövetség honlapjára, ezért szükséges a megjelentetett személy hozzájárulása, hogy a személyiségi jogait nem sérti a közzététel.

Nevezési kategóriák:

Szólóének

I. korcsoport: 6–12 évesek. Műsoridő: max. 5 perc.

II. korcsoport: 13–18 évesek. Műsoridő: max. 5 perc.

Énekegyüttes

Énekegyüttes esetében a többség életkora határozza meg a korcsoportot. Az énekegyüttes legkisebb létszáma három fő. Műsoridő: max. 8 perc.

A műsoridő átlépése pontlevonással jár.

Hangszeres kíséret lehetséges: citera, népi furulya, vonós zenekar.

Ajánlott versenyanyag:

I. korcsoport: összeállított népdalcsokor (a korosztálynak megfelelő gyermekjátékdalok, szokásdallamfüzér).

II. korcsoport: egy kistáj dallamaiból összeállított népdalcsokor vagy ballada (például Szatmár, Somogy, Szilágyság stb.)

A népdalcsokor összeállításánál törekedjenek arra, hogy változatos, értékes (lehetőség szerint saját zenei dialektus) összeállítást adjanak elő, alkalomhoz illő viseletben vagy népviseletben. Népzenei feldolgozást a zsűri nem fogad el.

A zsűri arany, ezüst és bronz minősítéssel értékeli a versenyzőket.

Az arany minősítést elért versenyzők közül kerülnek ki a kategóriák győztesei: az I. II. és III. helyezett.