Küzdelem a Donbászért

2022. április 13., 08:43 , 1103. szám

Az elmúlt napokban folytatódott az orosz csapatok átcsoportosítása és felkészülése a Moszkva által előre bejelentett, a Donyec-medence még kormányellenőrzés alatt álló részének elfoglalására irányuló támadásra. Ukrajna is felkészült a támadás visszaverésére.

Mint a második világháborúban

Kijevben tisztában vannak a készülő támadás jelentette fenyegetéssel. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek múlt heti brüsszeli találkozója után arról beszélt, a Donbászért vívott csata a második világháborút fogja idézni a nagy manőverekkel, a több ezer harckocsival, repülőgéppel és páncélozott járművel. A tárcavezető ezért sürgette a szövetségeseket, hogy mielőbb nyújtsanak támogatást Ukrajnának.

„Vagy segítenek nekünk most – napokról beszélek, nem hetekről –, vagy a segítségük túl későn érkezik, és sok ember fog meghalni” – idézi Kulebát az UNIAN hírügynökség.

Anna Maljar védelmi miniszter-helyettes múlt pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, az orosz csapatok taktikát váltanak, és a következő támadásra készülnek.

„Először is, az orosz csapatok most átcsoportosítják egységeiket. Tehát nem jó szántukból hagyták el Kijev és Csernyihiv megyét, valójában az ukrán fegyveres erők fosztották meg alakulataikat a harcképességüktől, minek következtében távozni kényszerültek” – mondta.

Szerinte az Oroszországi Föderációnak volt egy bizonyos stratégiája a háború megkezdése előtt, de mivel ez nem működött, most nagyon rövid időn belül változtatni kényszerülnek a taktikájukon.

Közölte, a megszállók jelenleg haditechnikát vonnak össze a határ mentén, intenzívebbé teszik a felderítést és új támadási irányokat jelölnek ki. Emellett meghatározzák az ukrán védelem gyenge pontjait, elemzik a háború elmúlt 44 napját.

„Nem éppen ilyen védekezésre számítottak; inkább intellektuális volt, mintsem az erőn alapuló. Az Oroszországi Föderáció most húzza az időt, hogy még erősebbé váljon. Tisztában kell lennünk azzal, hogy fennáll a támadás veszélye” – jelentette ki Maljar.

Bármelyik nap elkezdődhet

Az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkarának hétfői tájékoztatása szerint a háború február 24-i kezdete óta az orosz csapatok személyi állományának teljes vesztesége Ukrajna területén megközelítőleg 19 500 fő volt. Ami az oroszok haditechnikában elszenvedett veszteségeit illeti, megsemmisült 154 repülőgép, 137 helikopter, 725 tank, 1 923 páncélozott harcjármű, 347 tüzérségi rendszer, 55 légvédelmi rendszer, 11 rakéta-sorozatvető rendszer, 76 üzemanyagtartály, 119 pilóta nélküli repülő szerkezet, 7 hajó/motorcsónak, 1 387 gépjármű, 25 egység speciális technika, 4 rakétaindító-állás.

Az ukrán hadsereg vezetése is úgy látja, hogy az ellenség folytatja a csapatösszevonást a támadás megindításához Kelet-Ukrajnában. Szerintük az offenzíva már a napokban elkezdődhet. Ugyancsak folytatódik az orosz haditechnika és a csapatok összevonása a Donyec-medencében.

Ezenkívül az ukrán vezérkar figyelmeztet, hogy az orosz hadsereg provokációkhoz folyamodhat Moldova Dnyeszteren túli régiójában, hogy Ukrajnát „a szomszédos állam elleni agresszióval” vádolja meg.

A civileket evakuálják

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter a várható orosz támadásra való tekintettel szükségesnek tartja, hogy Luhanszk és Donyeck megyék, valamint Harkiv megye egy részének lakóit a biztonságos régiókba evakuálják. Szerinte az embereknek haladéktalanul meg kell hozniuk ezt a döntést, ha a megyei katonai közigazgatás vezetője az evakuálást sürgeti, és a luhanszki meg a donyecki vezetők mindent megtesznek a kiürítés érdekében.

„Ezt kell tenni, mert később az emberek tűz alá kerülnek, lőni fogják őket és tehetetlenek lesznek. És mi sem fogunk tudni segíteni rajtuk. Mert a tüzelést szinte lehetetlen beszüntetni. Saját tapasztalatból mondom: különösen Luhanszk és Donyeck megyékből, s természetesen Harkiv megye egy részéből evakuálni kell, ha van rá lehetőség. És most még van lehetőség” – idézte Verescsukot tárcájának sajtószolgálata.

A kramatorszki tragédia

A nagy offenzívára való felkészülés jegyében az orosz erők egyre gyakrabban intéznek légi- és rakétatámadásokat ukrán vasúti csomópontok, üzemanyag-tárolók és egyéb infrastrukturális létesítmények ellen. A Donyeck és Harkiv megyei települések mellett heves támadásokat hajtottak végre Odessza és Dnyipropetrovszk megyék ellen is. Vasárnap például tíz rakétát lőttek ki Dnyipróra, az ország negyedik legnagyobb városára. Megsemmisítették többek között a város repülőterét.

A legnagyobb megdöbbenést azonban a kramatorszki vasútállomás ellen intézett múlt pénteki támadás váltotta ki. Sajtóhírek szerint két Tocska-U rakéta csapódott be az állomás környékén, ahol emberek ezrei várták, hogy vonatra szállva elhagyhassák a várost, ahol szintén súlyos harcok várhatók. A támadás legalább 57 ember, köztük öt gyermek halálát okozta, 109 civil megsebesült. Az esetet az egész világ elítélte. Moszkvában ugyanakkor közölték, hogy semmi közük a rakétatámadáshoz.

Veszteségeink

Irina Verescsuk kormányfőhelyettes minap immár a harmadik fogolycseréről számolhatott be. Ezek szerint 26 ukránt sikerült kiszabadítani az orosz fogságból, köztük 12 katonát és 14 civilt. Közölte azt is, hogy az április 3-i állapot szerint 11 kistérségi vezető volt orosz fogságban. Verescsuk a Reutersnek elmondta, megközelítőleg 1 700 ukrán katona és civil van orosz fogságban. Mintegy 500-an közülük nők.

A Főügyészi Hivatal hétfői tájékoztatása szerint Oroszország ukrajnai fegyveres agressziójának 45 napja alatt legalább 183 gyermek vesztette életét, és több mint 342 megsebesült. A hivatal hangsúlyozta, hogy az adatok nem véglegesek, mivel folytatódik az áldozatok személyazonosságának megállapítása a harcok övezetében, valamint az ideiglenesen megszállt és a felszabadított területeken.

A hatóságok becslése szerint csupán Mariupolban közel ötezer ember halhatott meg, ezen belül kb. 210 gyermek. A halottak pontos számát azonban jelenleg lehetetlen megállapítani az ostromlott városban – mutat rá a korrespondent.net.

Újabb kárpátaljai áldozatokról adott hírt a helyi média. Mihajlo Horbljanszkijtól Dolhán (Dovhe) vettek végső búcsút múlt pénteken. Huszonöt évesen adta életét a hazájáért.

Szombaton Felsőveresmarton (Velika Kopanya) kísérték utolsó útjára Ivan Antolikot, Nagyszőlősön pedig Jaroszlav Romanovot – mindketten ugyanannak az önkéntes zászlóaljnak a katonái voltak. Bevetés közben vesztették életüket.

Ugyancsak szombaton temették Munkácson Vjacseszlav Kudrját, a 128-as önálló hegyi rohamdandár 44 éves katonáját.

Április 11-én vettek végső búcsút Ungváron a 25 esztendős Makszim Dubovijtól. A Luhanszk megyei Popaszna közelében érte a halál.

Szintén április 11-én jelentette a szolyvai kistérségi önkormányzat Ivan Szmozsaniknak, a 128-as önálló hegyi rohamdandár katonájának halálát.

(ntk/korrespondent.net/pravda.com.ua/unian.ua/)

Kijevben már a helyreállítást tervezik

Ukrajna kormánya tervet készített az ország helyreállítására az Oroszországgal vívott háború befejezése után – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök a BBC News Ukrajinának adott interjújában.

Az ország háborús veszteségei meghaladhatják az egybillió dollárt. És ez, hangsúlyozta a miniszterelnök, csak az anyagi kár, amely a gazdaság és az infrastruktúra lerombolása következtében állt elő. Oroszországnak mindezt külföldön lefoglalt vagyonával és kárpótlással kell kompenzálnia. Az emberi életek felbecsülhetetlenek, kioltásukért az agresszoroknak büntetőjogi felelősséget kell viselniük – tette hozzá az ukrán kormányfő.

Az ország délkeleti részén még harcok dúlnak, de a kormány máris a helyreállítást tervezi.

„Már be is jelentettük a tervet. U–24-nek nevezzük el. Ez Ukrajna megújulásának terve. Egy megfelelő alapot hozunk létre a helyreállításhoz, amely három szakaszban fog megvalósulni. Az első már folyamatban van, amikor is ideiglenesen, operatívan és gyorsan helyreállítjuk a lerombolt létesítményeket” – mondta el a kormányfő.

A második szakasz a gyors helyreállítás, mindjárt a harcok befejezése után. Mindenekelőtt helyre kell állítani a víz- és áramellátást, hogy az emberek élni tudjanak az elpusztított területeken.

„És a harmadik szakasz … városaink, kisebb településeink, épületeink, infrastruktúránk, az egész ország teljes körű helyreállításának nagy szakasza. Ez a szakasz lesz a legköltségesebb, a leghosszabb, de nagyon gyorsan szeretnénk megvalósítani. Ennek párhuzamosan kell lezajlania Ukrajna európai uniós csatlakozásának politikai folyamatával, amit a versailles-i nyilatkozat is kimond” – jelezte Denisz Smihal.

Kijev három forrásra számít az ország helyreállításában az Oroszországgal vívott háború befejezése után: az agresszornak a civilizált országok területén elkobzott vagyonára; a pénzügyi intézmények és a nemzetközi partnerek támogatására; a nemzetközi vállalatok, magánszemélyek jótékony hozzájárulásaira.

„Ezekből a forrásokból fog Ukrajna pénzügyileg táplálkozni, hogy helyreállítsa gazdaságát és infrastruktúráját” – jelezte Smihal.

Ukrajna újjáépítése Európában is téma volt a napokban. Brüsszelben „masszív befektetéseket” szándékoznak az ország háború utáni helyreállítására fordítani – ígérte április 6-án az Európai Parlamentben elmondott beszédében Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke, akit a korrespondent.net idéz.

„Továbbra is támogatni fogjuk Ukrajnát politikailag, pénzügyileg, humanitárius segéllyel. Megállapodtunk, hogy létrehozunk egy vagyonkezelői alapot Ukrajna számára. Ez rövid távon segít Ukrajna támogatásában, hosszú távon pedig masszív befektetéseket biztosít a gazdaság és az infrastruktúra helyreállításához” – jelentette ki Michel.

Az ET elnöke biztosított, hogy az EU Ukrajnának nyújtott támogatása olyan, „mint a szikla”.

„Egységesek vagyunk, mint még soha. Egységesek az Oroszország elleni szankciókban, egységesek a Kremlre gyakorolt nyomásban, egységesek Ukrajna támogatásában minden tőlünk telhető módon. Tudjuk, hogy mi – az Egyesült Államokkal, Kanadával, Japánnal, Ausztráliával, a Koreai Köztársasággal, az Egyesült Királysággal és a világ számos más országával – készek vagyunk viselni a szankciók terhét. És, ami még fontosabb: az egység, az Európai Unió egysége, elkötelezettségünk a legfőbb értékes hozzájárulásunk a háború befejezéséhez, a kegyetlenkedés megállításához és Ukrajna újjáépítéséhez” – fogalmazott Michel.

(zzz/bbc.com/korrespondent.net)