Kopjafaavatás Gálocsban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékére

2022. március 22., 08:35 , 1100. szám

Tavaly a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezete egy kopjafa állítására nyújtott be pályázatot, amely pozitív elbírálásban részesült. Ennek eredményeképpen vasárnap az ungvári járási Gálocsban a helyi római katolikus templomkertben felavatták az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékét méltató kopjafát.

A hadiállapot miatt szűk körben megtartott rendezvény résztvevőit Pekár Tünde, KMKSZ Gálocsi Alapszervezetének elnöke üdvözölte és Petőfi Sándor A magyarok Istene című versének soraival kezdte beszédét, majd elmondta:

– Legyen béke, szabadság és egyetértés! Ezt kívánta 1848-ban a magyar nemzet, s ezt kívánjuk mi is. Jókai Mór szavai még 174 év távlatából is aktuálisnak bizonyulnak. Mi, magyarok pedig azóta is ezekkel a szavakkal tudjuk leírni mindazt, amire vágyunk. Békét akarunk országunkban és békét a világon, egyetértést nemzeti ügyeinkben, hogy itt, Kárpátalján a velünk élő különböző nemzetiségű emberekkel közösen biztos jövőt építhessünk a felnövekvő generáció számára, hogy gyermekeink és unokáink magyar tannyelvű intézményekben tanulhassanak, hogy legyen kinek megőrizni és ápolni magyar kultúránkat, hagyományainkat – hangsúlyozta az alapszervezeti elnök és kiemelte: 1848 szellemi örököseiként ezért ma együtt állunk ki és nyújtunk segítő kezet bajba jutott és a szörnyű háború elől menedéket kereső ukrán testvéreinknek.

– Együtt fejezzük ki szolidaritásunkat, szállást, élelmet, ruházatot biztosítva számukra az anyaország támogatásával. Számunkra az a természetes, ha szélesre tárjuk a kapukat, amikor a segítségre szoruló, vagy az életükért futó emberek kopogtatnak rajta.

Napjainkban, mikor országunkban háború dúl, tisztán látjuk, hogy merre vezet ma a magyar nemzet közös útja. 1848 hőseihez igazodva mi is olyan világot akarunk, amelyben békében és biztonságban élve nemcsak szabadok, de szabad magyarok is lehetünk! Tisztelet a hősöknek, dicsőség az Istennek! – zárta ünnepi gondolatait Pekár Tünde, és köszönetét fejezte ki Molnár Istvánnak, Pásztornyicki Tibornak, Molnár Lászlónak, Molnár Gergőnek és Molnár Máténak, akik sokat segítettek abban, hogy ez a kopjafa állhat.

A KMKSZ szervezésében állított kopjafát Péntek Zoltán ungtarnóci lakos faragta nagy szakértelemmel, odaadással és örömmel. Az alkotó tiszteletét küldve elnézést kért, mert objektív okok miatt sajnos nem tudott részt venni az avatáson.

A szalag átvágását követően Pekár Tünde és Kovácsné Pusztai Andrea alelnök leleplezte a kopjafát, majd a történelmi egyházak képviseletében Vascsuk András atya, sislóci római katolikus plébános megáldotta az emlékművet. Ezt követően Molnár István, a Szürtei kistérség KMKSZ-frakciójának képviselője méltósággal elhelyezte az emlékezés koszorúját.

A rendezvényt Kovács Antónia szavalata tette még meghittebbé, aki Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét adta elő.

Rehó Viktória