Felfüggesztették 11 ellenzéki párt működését

2022. március 20., 11:50 , 1100. szám

Volodimir Zeleszkij elnök szombat esti videóüzenetében bejelentette, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) felfüggeszti az oroszországi kapcsolatokkal rendelkező ukrajnai pártok működését. Az RNBO „egységes információs politika” megvalósításáról is döntött.

„A politikusok bármilyen megosztásra vagy kollaborálásra irányuló tevékenysége nem fog sikerülni, viszont kemény választ kap. Ezért a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács úgy határozott, hogy tekintettel az Oroszországi Föderáció által kirobbantott teljes körű háborúra és arra, hogy egyes politikai struktúrákat politikai kapcsolatok fűznek ehhez az országhoz, felfüggeszti egy sor politikai párt mindennemű tevékenységét a hadiállapot idejére” – jelentette be az elnök.

Az államfő felsorolta a tizenegy érintett pártot: Ellenzéki Platform – Az Életért (OPZZS), Sarij Pártja, Mieink, Ellenzéki Blokk, Baloldali Ellenzék, Baloldali Erők Szövetsége, Állam, Ukrán Progresszív Szocialista Párt, Ukrajna Szocialista Pártja, Szocialisták, Volodimir Szaldo Blokkja.

Vasárnap közölték, Volodimir Zelenszkij elnök hatályba léptette az RNBO rendeletét Az egységes információs politika megvalósításáról a hadiállapot idején.

A dokumentum megállapítja, hadiállapot idején „az egységes információs politika megvalósítása kiemelt nemzetbiztonsági kérdés, amely minden olyan országos tévécsatorna egyesítésével valósul meg a stratégiai kommunikáció egységes információs platformján, a 24 órás Egységes hírek #UArazomon, amelyek műsorkínálata elsősorban információs és/vagy információelemző műsorokból áll”.

Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója az Ukrajinszka Pravdának elmondta, a rendelet egyetlen tévécsatorna bezárását sem irányozza elő, csupán az egységes országos „telemaratonhoz” való teljes vagy részbeni csatlakozás szükségességéről van szó. Szerinte a csatornáknak van bizonyos fokú alkotói szabadsága.

(zzz/president.gov.ua/pravda.com.ua)