Dicsőség Jézus Krisztusnak!

2022. március 3., 08:36

Kedves Hívek, kedves kárpátaljai Lakosok, drága Ukrajna!

Engedjétek meg, hogy ezekben a nehéz órákban szóljak hozzátok, amikor Oroszország katonai támadást intézett Ukrajna ellen.

Először is a hit és a remény szavaival fordulok hozzátok, hogy mi mindannyian Isten gondviselése alatt élünk, és rá bízzuk hazánkat. Annak ellenére, ami most velünk történik, mi hisszük, hogy Isten velünk van. Ott van azokban a sebekben is, amelyeket országunk elszenved. Emlékezzünk Jézus szavaira: „Nincs nagyobb szeretet annál, mint mikor valaki életét adja barátaiért.” Látjuk, hogy most a katonáink és az ország keleti részén élő emberek valóban életüket adják a hazáért. Ez a hazánk iránt érzett büszkeséggel és optimizmussal tölt el bennünket, hogy győzelemre fogunk jutni, hogy Istennel győzni fogunk. Szívünk kapuja nyitva áll mindenki számára. Elsősorban a harcosaink számára, akikért folyamatosan imádkozunk, aggódunk, s miként Mózes, imádságra emeljük fel kezeinket, hogy Isten a megszálló elleni győzelemre vezesse őket.

Ugyanakkor bár nem vagyunk gazdag egyházmegye, de vannak épületeink, iskoláink és helyiségeink, ahová be tudjuk fogadni azokat, akik menedékre szorulnak. Biztosítunk benneteket Kijev, Harkiv, Mariupol, Melitopo, Rivne, Szumi, hogy mellettetek állunk. Láttuk a 13 határrendészünk által a Kígyó-szigeten véghezvitt hőstettet, és fejet hajtunk előttük. Arra buzdítjuk a fiataljainkat, férfiakat, hogy ne féljenek, hanem bátran álljanak ki a szülőföld védelmében. Erre ma nagy szükség van. Az otthon lévő híveket, családokat pedig arra kérjük, hogy csak a hivatalos állami hírforrásból származó híreknek higgyenek. Legyünk együtt az elnökünkkel, a harcosainkkal és a parancsnoksággal. Támogatunk és szeretünk benneteket. Isten óvja Ukrajnát! Együtt imádkozunk, és együtt győzni fogunk! Ámen.

Nílus Luscsák,
a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke

 

(TV21 Ungvár/tj)