A külföldi sajtó „megtámadta” Ukrajnát

2022. február 9., 15:40 , 1095. szám

Az elmúlt napokban a legtöbb nyugati vezető a korábbiaknál némileg visszafogottabban nyilatkozott az Ukrajna elleni orosz támadás lehetőségéről, a külföldi sajtó azonban folytatta az álhírek gyártását, a háborús hisztériakeltést.

A Financial Times kongresszusi forrására hivatkozva arról számolt be, hogy amerikai katonai és hírszerzési tisztviselők szerint Oroszország még ebben a hónapban nagyszabású hadgyakorlatot tervez atomfegyverek bevonásával, hogy figyelmeztesse a NATO-t, ne avatkozzék be, ha Vlagyimir Putyin elnök úgy dönt, megtámadja Ukrajnát.

Oroszországban általában ősszel tartják a „nukleáris hadgyakorlatot”, amelyen az interkontinentális ballisztikus rakéták szárazföldi, tengeri és légi indítását is elpróbálják. Az Egyesült Államok szerint azonban Putyin úgy döntött, hogy ezúttal februárban kerül sor az erődemonstrációra, ami nem lehet véletlen.

A Reutersnek ugyanakkor arról beszéltek amerikai illetékesek, hogy az Ukrajna elleni általános invázióhoz szükséges orosz haderő mintegy 70%-a már a helyén van. A hír szerint Oroszország további taktikai zászlóaljcsoportokat vezényel a határra. A múlt pénteki állapot szerint az elmúlt két hétben e csoportok száma 60-ról 83-ra nőtt, és további 14 tart a térségbe. Ugyanakkor a nyilatkozók nem támasztották alá bizonyítékokkal állításaikat. Ugyancsak a Reuters írta, hogy amerikai becslések szerint az Oroszországi Föderáció általános támadása következtében Ukrajna 5–25 ezer katonát veszíthet, míg az orosz csapatok vesztesége 3–10 ezer fő lehet. A várható civil veszteségeket 25–50 ezer főre teszik.

A The Washington Post és a The New York Times szerint az Egyesült Államokban már azt is tudni vélik, miként robban ki a háború. Állítólag amerikai tisztviselők titkosszolgálati információkhoz jutottak Oroszország azon tervéről, hogy hamis videó segítségével teremtenek ürügyet az Ukrajna elleni támadásra. A felvételen robbanásokat, civil áldozatokat, Bayraktar-drónokat és egyéb ukrán fegyvereket szándékoznak bemutatni. A tisztviselők szerint Oroszország felhasználhatja e képsorokat, hogy Ukrajnát „az orosz ajkúak elleni népirtással” vádolja meg. Ezután Moszkva a videó keltette felháborodással igazolhatja a támadást, vagy arra kényszerítheti a kelet-ukrajnai Donbász szeparatista vezetőit, hogy kérjék Oroszország beavatkozását. Az amerikai kormányzat nem hozott nyilvánosságra a hírt alátámasztó bizonyítékokat, állítólag azért, hogy ne veszélyeztessék forrásaikat és módszereiket.

A német Bild ennél is messzebbre ment a fantáziálásban, amennyiben közölte Ukrajna Oroszország általi megszállásának forgatókönyvét, amelyet az ukrán sajtó is nagy terjedelemben tárgyalt az elmúlt napokban. A német hírszerzőszolgálattól származó, a Bild nyomán a vesti.ua által ismertetett információk szerint a terv három szakaszból áll.

Az első szakasz a nagyvárosok bevétele. Ezek szerint, miután megsemmisítette az ukrán haderőt a harcmezőn, az orosz hadsereg blokád alá vonja a nagyvárosokat. A várasokban aktivizálnák az alvó ügynöksejteket, a Putyin iránt lojális politikusokat, beszivárognának az orosz titkosszolgálatok ügynökei. Feladatuk megszervezni a városok oroszpárti vezetését, amely azután megállapodna a település feladásáról a megszállóknak. A továbbiakban a titkosszolgálatok elfoglalnák a stratégiai objektumokat, kiiktatnák a veszélyforrásokat, kollaboránsokat toboroznának és megszerveznék az elfoglalt városok irányítását.

A második szakaszban, miután ellenőrzésük alá vonták az országot, a megszállók új parlamentet, úgynevezett Népi Tanácsot alakítanának az orosz titkosszolgálatok által kiválasztott képviselőkből. Ez a parlament létrehozná az Oroszországtól függő bábkormányt. A német hírszerzés szerint ezek a lépések a demokrácia látszatát keltenék a megszállt országban. Mindezt az orosz média propagandakampánya kísérné Ukrajnában és Nyugaton. Oroszbarát „szakértők” és politikusok igyekeznének igazolni az orosz inváziót, a hatalomátvételt.

A harmadik szakaszban az új bábkormány feladata lenne megtörni az ukránok millióinak ellenállását az orosz megszállással szemben. A Bild szerint a testület rendkívüli állapotot vezetne be, és az orosz tervnek megfelelően táborokat hozna létre a kezelhetetlen ukránok kiszűrésére. A lakosság fennmaradó részét elnyomnák és terrorizálnák az orosz és az újonnan létrehozott oroszbarát titkosszolgálatok, amíg meg nem törik a megszállókkal szembeni ellenállást.

Ugyancsak az ukrajnai „oroszbarát rendőrállam” feladata lenne „megteremteni a feltételeit egy országos népszavazásnak az Oroszországhoz való csatlakozásról”. Vagyis Putyin célja az lesz, hogy „uniós államot hozzon létre a modern Ukrajnából, Fehéroroszországból és Oroszországból szovjet mintára, helyi bábrezsimekkel és Moszkva központi irányításával”.

Az orosz támadás februárban, de legkésőbb márciusban indulhat meg, ám a Bild semmilyen bizonyítékot nem hoz fel erre vonatkozóan.

A hisztériakeltési csúcsot azonban kétségtelenül a Bloomberg állította be. A kiadvány múlt péntekről szombatra virradó éjszaka a következő címet jelentette meg weboldalán: Oroszország betör Ukrajnába. A Bloomberg rövidesen törölte a bejegyzést, és azzal mentegetőzött, hogy az tévedésből jelent meg, a hírügynökségnek ugyanis előkészített címváltozatai vannak a különböző forgatókönyvekhez.   

(zzz)